Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

soczewica

soczewica (Lens culinaris Medik.) - gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. W Polsce jest uprawiana, czasami (rzadko) dziczejąca (efemerofit). Zastosowanie

  • Roślina uprawna: zaliczana do grupy roślin strączkowych. Uprawiana na smaczne i pożywne nasiona, które do spożycia nadają się po ugotowaniu. Można także wytwarzać z nich mąkę.
    • Historia uprawy: Uprawiana była już 2 tys. lat p.n.e. Jej nasiona były podstawą wyżywienia w Starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. Obecnie uprawiana jest głównie w Bangladeszu, Indiach, Turcji, Hiszpanii, Egipcie, a także w USA. Jest też rośliną pastewną.


Inne hasła zawierające informacje o "soczewica":

Soczewica jadalna Soczewica jadalna Systematyka Domena : eukarionty Królestwo : rośliny Klad : rośliny naczyniowe Klad : Euphyllophyta Klad : rośliny nasienne Klasa : okrytonasienne Klad : dwuliścienne właściwe Rząd : bobowce Rodzina : bobowate Rodzaj : soczewica Gatunek :soczewica jadalna Nazwa systematyczna Lens culinaris Medik.Vorles. Churpfälz. Phys.-Ökon. Ges. 2:361. 1787 Synonimy Lens esculenta Moench ...

Treonina węgla α. Produkty o dużej zawartości treoniny to twaróg , drób , ryby , mięso , soczewica , i ziarno sezamowe . L-Treonina (2S,3R) oraz D-Treonina (2R,3S) L-allo-Treonina (2S,3S) oraz D-allo-Treonina (2R,3R) ...

Warzywa (Cicer arietinum L. ) fasola zwykła (Phaseolus vulgaris) fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus syn. multiflorus) groch (Pisum sativum) soczewica jadalna (Lens culinaris) soja (Glycine max) Warzywa wieloletnie chrzan pospolity (Armoracia rusticana) rabarbar ogrodowy ...

Rośliny uprawne wiklina , herbata , kakaowiec , kawowiec rośliny motylkowe motylkowe grubonasienne ( strączkowe ): łubin , groch , bobik , wyka , soja , soczewica motylkowe drobnonasienne: lucerna , koniczyna , nostrzyk , seradela , esparceta rośliny okopowe bulwiaste: ziemniak , topinambur korzeniowe: burak cukrowy , ...

Wegetarianizm norma[21]. Składniki odżywcze w diecie wegetariańskiejSkładnik spożywczyProdukty bezmięsne, które go zawierają Białko produkty sojowe, soczewica, groch, kasza, makaron, pieczywo (najlepiej razowe), orzechy i nasiona Żelazo zielone warzywa liściaste, ...

Rośliny strączkowe grupy jednorocznych, bobowatych , zawierają one 20-50% białka.Strączkowe wykorzystuje się:do celów spożywczych bób ciecierzyca fasola zwykła fasolnik groch siewny soczewica jadalna soja zwyczajna do celów pastewnych bobik lędźwian łubin trwały łubin wąskolistny łubin żółty peluszka seradela wyka ozima (kosmata) wyka siewna ...

Kategoria:Warzywa ...

Kuchnia indyjska słodki. Kuchnia wschoduW daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie ...

kwas foliowy ...

roślina motylkowa lucerna, seradela nasiona roślin strączkowych – źródło cennego białka – fasola, groch, soczewica, soja nawozy zielone – służą jako nawozy naturalne, wzbogacają glebę w azot rośliny ...


Inne lekcje zawierające informacje o "soczewica":

Sekretny obrzęd, ludowa moralność i przestrogi gości z zaświatów - czyli tematyka ˝Dziadów cz. II˝ A. Mickiewicza (plansza 13) ...

211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski (plansza 6) ...

155. Jak jadamy dzisiaj i jak kiedyś jadano? (plansza 12) einfach - bardzo proste das Getreide - zboże die Gerste - jęczmień die Linse - soczewica der Weizen - pszenica der Wein - wino fürs Kochen - do gotowania ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie