Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

cukier mleczny

cukier mleczny - laktoza, C12H22O11, disacharyd zbudowany z reszt d-galaktozy i d-glukozy połączonych wiązaniem ß-1,4-glikozydowym. Występuje w mleku wszystkich ssaków (mleko ludzkie 6,7%, krowie 4,5%), otrzymywany jako produkt uboczny z serwatki w przemyśle serowarskim. Jest to biała krystaliczna substancja o słabo słodkim smaku (3 razy mniej słodka od sacharozy). Cukier mleczny rozpuszczalny jest w wodzie, nie ulega fermentacji przez zwykłe drożdże. Stosuje się go jako składnik modyfikowanego mleka i żywności dla niemowląt, a także jako wypełniacz w przemyśle farmaceutycznym. Związku tego nie mogą spożywać osoby, których organizm nie jest zdolny do przyswajania powstałej z niej galaktozy, gromadzi się ona w ustroju i jest przyczyną choroby — galaktozemii.


Inne hasła zawierające informacje o "cukier mleczny":

Trzcina cukrowa ...

Fruktoza ...

Jarząb pospolity ...

Bar ...

Ryboza ...

Deoksyryboza ...

Lista Przebojów Programu Trzeciego ...

Chemia ...

Edward Gierek ...

Cukier spożywczy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "cukier mleczny":

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4) ...

127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie