Sałatka
SałatkaSałatka jarzynowa (
śl.
szałot) Sałatka – potrawa sporządzana głównie ze świeżych
warzyw
, często z dodatkiem innych składników, także poddanych uprzednio obróbce cieplnej, oraz
przypraw
, z dodatkiem sosu na bazie
majonezu
,
oliwy
,
śmietany
czy specjalnych
sosów
(dressingów). Sałatka jarzynowa z ugotowanych warzyw i jaj z dodatkiem ogórka kiszonego, groszku zielonego i majonezu na
Górnym Śląsku
jest znana pod nazwą szałot. Na północy Polski znana jest sałatka kaszubska, na którą składają się filety śledziowe, gotowane ziemniaki, cebula, kiszone ogórki, rodzynki, koper, kwaśna śmietana i przyprawy. Kuchnie świata znają wiele rodzajów sałatek, opartych o różnorodne składniki, głównie warzywne, choć podstawę sałatki mogą stanowić także makarony, ryż, kasze itp., a dodatek sery, mięsa, ryby i owoce morza, grzyby, orzechy i ziarna, grzanki (np. w Caesar salad) i in. Dodatki są niekiedy wyszukane i drogie, jak np. pochodzące z
Ameryki Południowej
serca palmowe
. Dodatkiem do sałatek (a w wersji deserowej także głównym składnikiem) mogą być owoce świeże lub w syropie i
bakalie
. Tzw. zielona sałatka (green salad) składa się głównie z liści sałaty i warzyw liściastych i podawana jest najczęściej z sosem
winegret
. Większość sałatek jest serwowana na zimno, choć w niektórych regionach, jak np. w południowych Niemczech, istnieją odmiany podawane na gorąco. Zobacz też Bibliografia- Stanisław Berger, Krystyna Janik i in.: Kuchnia polska, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1982,
Inne hasła zawierające informacje o "Sałatka":
Wigilia Bożego Narodzenia
wigilijnym stole znajduje się
karp
lub
kaczka
, a w
Niemczech
kiełbaski i Sałatka
kartoflana
.W
Norwegii
podczas Wigilii podaje się żeberka wieprzowe (po norwesku Ribbe) ...
Kuchnia grecka
MusakaSałatka choriatikiKuchnia
grecka
to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej ...
Fast food
...
Kuchnia japońska
...
Sałata siewna
...
Deser
może być
ciasto
,
owoce
,
budyń
,
kisiel
,
lody
,
krem
,
gofry
,
słodycze
, mus,
legumina
, Sałatka owocowa,
galaretka
, pianka,
mleczko
,
chałwa
,
kompot
,
sorbet
,
zabajone
,
granita
,
suflet
,
pudding
, ...
Borowik szlachetny
...
Ocet winny
...
Szałwia lekarska
...
Malaga
winogron typu Pedro Ximénez oraz Moscatel.Niektóre typowe potrawy miejscowej kuchni:ensalada malagueña – Sałatka z gorzkich
pomarańczy
pescaíto frito – różne gatunki ryb i owoców morza ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Sałatka":
Żywność i żywienie (plansza 13)
sałatkę z krewetek, małże Świętego Jakuba, pieczone szparagi lub ostrygi na gorąco.)
salade (Sałatka)
...
117. Świat przypraw – część 1 (plansza 11)
się również jako przyprawa w potrawach pomidorowych, mięsie, rybach, zupach, makaronach i Sałatkach. Znanym przykładem wykorzystania bazylii jest Insalata caprese (Sałatka Capri) z plastrami ...
|