Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Sałatka

Sałatka

Śniadanie z sałatką
Sałatka jarzynowa ( śl. szałot)

Sałatka – potrawa sporządzana głównie ze świeżych warzyw , często z dodatkiem innych składników, także poddanych uprzednio obróbce cieplnej, oraz przypraw , z dodatkiem sosu na bazie majonezu , oliwy , śmietany czy specjalnych sosów (dressingów).

Sałatka jarzynowa z ugotowanych warzyw i jaj z dodatkiem ogórka kiszonego, groszku zielonego i majonezu na Górnym Śląsku jest znana pod nazwą szałot.

Na północy Polski znana jest sałatka kaszubska, na którą składają się filety śledziowe, gotowane ziemniaki, cebula, kiszone ogórki, rodzynki, koper, kwaśna śmietana i przyprawy.

Kuchnie świata znają wiele rodzajów sałatek, opartych o różnorodne składniki, głównie warzywne, choć podstawę sałatki mogą stanowić także makarony, ryż, kasze itp., a dodatek sery, mięsa, ryby i owoce morza, grzyby, orzechy i ziarna, grzanki (np. w Caesar salad) i in. Dodatki są niekiedy wyszukane i drogie, jak np. pochodzące z Ameryki Południowej serca palmowe .

Dodatkiem do sałatek (a w wersji deserowej także głównym składnikiem) mogą być owoce świeże lub w syropie i bakalie .

Tzw. zielona sałatka (green salad) składa się głównie z liści sałaty i warzyw liściastych i podawana jest najczęściej z sosem winegret .

Większość sałatek jest serwowana na zimno, choć w niektórych regionach, jak np. w południowych Niemczech, istnieją odmiany podawane na gorąco.

Zobacz też

Bibliografia

  • Stanisław Berger, Krystyna Janik i in.: Kuchnia polska, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1982,


Inne hasła zawierające informacje o "Sałatka":

Wigilia Bożego Narodzenia wigilijnym stole znajduje się karp lub kaczka , a w Niemczech kiełbaski i Sałatka kartoflana .W Norwegii podczas Wigilii podaje się żeberka wieprzowe (po norwesku Ribbe) ...

Kuchnia grecka MusakaSałatka choriatikiKuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej ...

Fast food ...

Kuchnia japońska ...

Sałata siewna ...

Deser może być ciasto , owoce , budyń , kisiel , lody , krem , gofry , słodycze , mus, legumina , Sałatka owocowa, galaretka , pianka, mleczko , chałwa , kompot , sorbet , zabajone , granita , suflet , pudding , ...

Borowik szlachetny ...

Ocet winny ...

Szałwia lekarska ...

Malaga winogron typu Pedro Ximénez oraz Moscatel.Niektóre typowe potrawy miejscowej kuchni:ensalada malagueña – Sałatka z gorzkich pomarańczy pescaíto frito – różne gatunki ryb i owoców morza ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Sałatka":

Żywność i żywienie (plansza 13) sałatkę z krewetek, małże Świętego Jakuba, pieczone szparagi lub ostrygi na gorąco.) salade (Sałatka) ...

117. Świat przypraw – część 1 (plansza 11) się również jako przyprawa w potrawach pomidorowych, mięsie, rybach, zupach, makaronach i Sałatkach. Znanym przykładem wykorzystania bazylii jest Insalata caprese (Sałatka Capri) z plastrami ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie