Karpiowate (Cyprinidae) –
rodzina
ryb
karpiokształtnych
. Przedstawiciele tej rodziny to głównie ryby słodkowodne, często
akwariowe
. Wiele gatunków ma duże znaczenie gospodarcze. Rodzina karpiowatych zawiera m.in.
karpie
,
karasie
,
amury
, płocie i brzanki. Ozdobną formą hodowlaną zyskującą coraz większą popularność jest
karp koi
.
Występowanie
Ameryka Północna
,
Afryka
,
Europa
i
Azja
.
Cechy charakterystyczne
Ciało większości gatunków jest pokryte
łuskami
, rzadko nagie.
Pęcherz pławny
duży, dwukomorowy. Brak wyodrębnionego żołądka. Karpiowate nie mają właściwych zębów, występują u nich nieliczne, dobrze rozwinięte
zęby gardłowe
oraz płytki rogowe (tzw. żarna) służące do rozcierania pokarmu. Wszystkie gatunki są
jajorodne
. Samce – zwykle mniejsze od samic – wcześniej osiągają
dojrzałość płciową
.
Osiągają długość od ok. 1 cm (
Paedocypris micromegethes
) do ponad 2,5 m (
Catlocarpio siamensis
). Wśród karpiowatych występują gatunki drapieżne, roślinożerne i wszystkożerne. Bytują w wodach słodkich, tylko nieliczne w wodach słonawych. Ugaj (Tribolodon brandtii) może przebywać w wodzie słonej.
Rodzaje
Rodzina karpiowatych jest najliczniejszą w gatunki rodziną
kręgowców
[2]. Obejmuje ponad 2200 gatunków podzielonych na ponad 220 rodzajów[2], nowe są systematycznie opisywane, niektóre podgatunki podniesiono do rangi gatunków, a wielu już odkrytych jeszcze nie opisano naukowo.
Przypisy
Bibliografia
- Mały słownik zoologiczny: ryby. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1976.
- William N. Eschmeyer & R. Fricke (red.):
Catalog of Fishes electronic version (9 September 2009)
(
ang.
). California Academy of Sciences. [dostęp 2 stycznia 2010].
- Joseph S. Nelson: Fishes of the World. Wyd. 4. John Wiley & Sons, 2006. . (
ang.
)
- Włodzimierz Załachowski: Ryby. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1997. .
Zobacz też