Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Salami (wędlina)

Salami (wędlina)

Salami

Salami - pochodząca pierwotnie z Włoch suszona kiełbasa , tradycyjnie wytwarzana z wieprzowiny, ale spotyka się również salami wołowe, drobiowe, końskie lub z dziczyzny. Możliwe są też kombinacje z dwóch lub więcej typów mięsa. W Polsce popularny mit głosi, że tradycyjne salami wytwarza się z osła[1].

Nazwa pochodzi od czasownika salare - solić, w czasach rzymskich salami było popularnym prowiantem legionistów z racji trwałości i pożywności.

Różne gatunki salami produkowane są m.in. we Włoszech , na Węgrzech , w Niemczech , we Francji i w Hiszpanii .

Zobacz też: produkcja wędlin

Przypisy

  1. Błędnie salami jako wędlinę z osła definiuje na przykład Maria Romanowska: "Słownik sztuki kulinarnej", Warszawa, 2006.


Inne hasła zawierające informacje o "Salami (wędlina)":

Świadkowie Jehowy ...

Zamość ...

Słupsk ...

University of Toronto ...

Pizza ...

Kiełbasa ...

File ...

Fermentacja mlekowa ...

Gluten ...

Budynek parlamentu w Budapeszcie ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Salami (wędlina)":

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9) ...

051. Wuppertal (plansza 13) ...

Składniki odżywcze i ich rola (plansza 5) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie