Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

kwas foliowy

Kwas Foliowy
Używane nazwy: folacyna, folan, kwas pteroiloglutaminowy, witamina M, witamina B11, witamina Bc.
Kwas foliowy czyli kwas N-p ( 2-amino- 4-hydroksy-6-pterydylometylo)-aminobenzoiloglutaminowy to związek należący do witamin z grupy B.


Wzór chemiczny:


C19H19O6N7




Występowanie:
Kwas foliowy jako taki nie występuje w żywności. Jego źródłem są natomiast foliany zawarte w wielu produktach żywnościowych. Organizm człowieka nie syntetyzuje kwasu foliowego, a uzyskuje go z folianów, które są przekształcane w kwas foliowy w górnym odcinku jelita cienkiego i w takiej postaci absorbowane – wchłaniane do krwiobiegu.

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu

[µg]
Drożdże
Kiełki pszeniczne
350
Watróbka
246
Szpinak
204
Żółtko jajka
154
Endywia
142
Sałata
150
Szparagi
118
Soczewica
104
Ziarno pełne
98
Brokuły
85
Kalafior
66

Otrzymywany syntetycznie jako kwas pteroiloglutaminowy ma postać pomarańczowo – żółtego krystalicznego proszku, nie topiącego się, lecz rozkładającego w temperaturze ok. 250oC.

Znaczenie dla organizmu
Kwas foliowy pełni bardzo ważne zadania w ustroju człowieka, uczestniczy w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych tj. substancji, które obok chromosomów i genów, składają się na podstawowe elementy naszego materiału genetycznego. Oznacza to, że witamina ta jest niezmiernie ważna dla procesów podziałów komórkowych.
W dawce nie większej niż 0,4 mg może być stosowany przez wiele lat. Ma również korzystne działanie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Duże dawki kwasu foliowego mogą maskować jeden z rodzajów niedokrwistości, dlatego osoby stosujące dawki większe niż 0,4 mg dziennie powinny być pod opieką lekarską.
Niedobór kwasu foliowego powoduje:
- zaburzenia rozwojowe u płodu (wady cewy nerwowej),
- niedokrwistość megaloblastyczną,
- nadpobudliwość,
- trudności w zasypianiu,
- słaby wzrost,
- problemy z trawieniem,
- niedożywienie,
- biegunkę,
- utratę apetytu,
- osłabienie,
- rozdrażnienie,
- bóle głowy,
- zaburzenia zachowania.


Inne hasła zawierające informacje o "kwas foliowy":

Nadciśnienie tętnicze ...

Oddychanie komórkowe ...

Kwas fosforowy ...

Zawał mięśnia sercowego ...

Kwasy organiczne ...

Jarząb pospolity ...

Aldehyd glicerynowy ...

Towar ...

Hemofilia ...

Grupa karbonylowa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "kwas foliowy":

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie