|
Ryba maślana
Ryba maślanaKostropak (Ruvettus pretiosus) nazywany rybą maślaną Ryby maślane, ryby masłowe (ang. butterfish) – zwyczajowe nazwy kilku gatunków
ryb
o ciele zwykle wydłużonym i bocznie spłaszczonym charakteryzujących się dużą zawartością oleju. Cenione ze względu na smaczne mięso. Przykładowe gatunki ryb spotykanych w handlu pod nazwą ryby maślanej: - ryby z rodzaju Centrolophus i Tubia (ang. rudderfish)
- błyszczyk (Peprilus triacanthus).
- żuwak fiatola (Stromateus fiatola).
- Odax pullus.
-
anoplopoma
(Anoplopoma fimbria, ang. sablefish).
Niektóre gatunki zawierają
woski
nietrawione przez człowieka, które mogą powodować zaburzenia pokarmowe, a u osób szczególnie wrażliwych nawet
zatrucia pokarmowe
, m.in.: - eskolar (Lepidocybium flavobrunneum, ang. escolar),
- kostropak (Ruvettus pretiosus, ang. oilfish).
Zatrucia mogą objawiać się
biegunką
,
zawrotami głowy
,
nudnościami
i zmianami skórnymi (
wysypka
). Osobom, które po raz pierwszy konsumują ryby z tej grupy zaleca się spożycie małej ilości celem sprawdzenia wrażliwości organizmu na woski zawarte w mięsie ryby. Pierwsze objawy ewentualnego zatrucia występują zwykle po 2–3 godzinach od spożycia i ustępują po upływie doby.
Inne hasła zawierające informacje o "Ryba maślana":
Napoleon
...
Pstrąg źródlany
...
Pstrąg tęczowy
...
Pstrąg potokowy
...
Orzysz (jezioro)
...
Lednica 2000
...
Chrześcijaństwo
...
Ireneusz Iredyński
...
Biologia
...
Języki słowiańskie
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Ryba maślana":
010c. Rzym (plansza 13)
...
W restauracji (plansza 16)
...
072. Świat podwodny - część 2. (plansza 19)
...
|
|
|
|