Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Rogal

Rogal

mały rogalik

Rogal – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego , o masie od około 30 do 100 gramów, w kształcie zbliżonym nieco do rogów krowy, wykonanego ze zwiniętego trójkątnego placka. Sposób wypieku dobiera się tak, aby wypieczona skórka była gruba i krucha. Rogalik zazwyczaj posypany jest makiem lub innym ziarnem bądź kruszonką , może też zawierać w środku słodkie nadzienie.

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Rogal":

Chleb ...

Bułka ...

Kajzerka ...

Rogal mały RogalikRogal – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego , o masie od około 30 ...

Kategoria:Pieczywo ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Rogal":

019. Artykuły spożywcze (plansza 13) pełnoziarnisty die Semmel - bułeczka das Brötchen - bułeczka das Baguette - bagietka das Croissant - Rogal ...

Nad morzem (plansza 8) Dutch/Shell. Angielskie słowo „muszelka” i muszla małży są znakami firmowymi koncernu paliwowego Rogal Dutch/Shell. Shells have many shapes and sizes. Muszelki mają wiele kształtów i ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie