Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

witaminy

Witaminy - substancje organiczne katalizujące rozmaite przemiany metaboliczne w żywych organizmach, zbliżone w swych właściwościach do enzymów i do hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia, niektóre tworzone są w samym ustroju przez bakterie przebywające w przewodzie pokarmowym.

Witaminy dzielą się na dwie grupy w zależności od rozpuszczalności w wodzie (witaminy z grupy B, witamina C) lub w tłuszczach (witaminy A, D, E, K, F).

Brak lub niedostatek witamin w ustroju powoduje powstanie stanów chorobowych, zwanych awitaminozami albo hipowitaminozami. Nazwy witamina użył po raz pierwszy polski biochemik K. Funk (1912) na oznaczenie substancji wyodrębnionej z łusek ryżowych (witamina B1).


Inne hasła zawierające informacje o "witaminy":

Nadciśnienie tętnicze jej suplement. Wyniki badań nad witaminą C pozostają niejednoznaczne. Bogatym źródłem naturalnej witaminy E są orzechy włoskie , witaminy C – np. czarne porzeczki .Potwierdzono, że ...

1884 entomolog (zm. 1955 ) 23 lutego – Kazimierz Funk , biochemik polskiego pochodzenia, twórca pojęcia witaminy (zm. 1967 ) 16 marca – Eric Philbrook Kelly , pisarz amerykański, profesor Uniwersytetu ...

Niedokrwistość Addisona-Biermera Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 spowodowana niedoborem czynnika wewnętrznegoanaemia perniciosa ICD-10 D51.0 Niedokrwistość złośliwa ( łac. anaemia perniciosa, ang. ...

Jarząb pospolity i jadalnych owocach (np. var. edulis Dieck.)[7]. Roślina lecznicza . Surowiec zielarski : owoce. Mają dużo witaminy C , E , P , K , PP , nieco witaminy A , cukier sorbozę , garbniki ...

Ryboza ...

Wartość odżywcza ...

Kwashiorkor w ubogich krajach choroba powodowana tak niedoborem ilościowym, jak i jakościowym ( białko , witaminy , pierwiastki śladowe ) pożywienia. Niedobory żywieniowe zaburzają syntezę enzymów , niedostateczna podaż aminokwasów ...

Hiperwitaminoza w tłuszczach: A , D , E i K . Przeciwieństwem jest awitaminoza .Spis treści1 Nadmiar witaminy A2 Nadmiar witaminy D3 Nadmiar witaminy E4 Nadmiar witamin z grupy ...

Żywność funkcjonalna grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć:produkty wzbogacone w: nienasycone kwasy tłuszczowe stanole błonnik pokarmowy witaminy i składniki mineralne probiotyki i prebiotyki produkty zawierające obniżoną zawartość: cholesterolu sodu (produkty ...

Krzywica Niedobór witaminy Drachitis ICD-10 E55 E55.0Krzywica, czynnaE55.9Niedobór witaminy D, nieokreślonyRodzina z krzywicą. Paryż, 1900Zdjęcie rentgenowskie nóg ...


Inne lekcje zawierające informacje o "witaminy":

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 4) ...

108. Odżywianie się (plansza 14) - hamowanie utleniania lipidów i witaminy A - główne źródła: orzechy, kiełki pszenicy, ...

Budowa komórki eukariotycznej - część I (plansza 6) biokatalizatory – enzymy, witaminy, hormony – katalizują kolejne ogniwa przemian metabolicznych, regulują procesy wzrostu i ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie