Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Retsina

Retsina

Retsina

Retsina (czasem retzina, język grecki : Ρετσίνα) - popularne greckie wino wyrabiane z dodatkiem żywicy sosnowej . Jest bardzo popularna w regionie Attyki , na Eubei oraz w okolicach Aten . Występuje w trzech odmianach: białej, czerwonej i różowej.

Retsina jest wyrabiana w Grecji od ponad 2700 lat i posiada bardzo długą tradycję . Według niej, aby nadać retsinie unikalny smak trzeba przechowywać ją fermentującą oraz szczelnie zamkniętą w naczyniu (w starożytności - w amforze ) wraz z żywicą sosny alepskiej .

Początkowo retsina była wyrabiana tylko w Grecji . Około III wieku zaczęto ją przyrządzać także w Starożytnym Rzymie . Obecnie jest jednym z najpopularniejszych alkoholi nie tylko w samej kuchni greckiej , ale także w całej kuchni śródziemnomorskiej. Poza Grecją , retsina jest także bardzo popularna na Cyprze .

Użycie w kulturze

  • W serialu Miodowe lata , w specjalnym odcinku pt. "Cypryjski Łącznik" Tadzio Norek, pijąc retsinę z Karolem mówi "A wiesz, całkiem niezła ta rycyna!"


Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Retsina":

Kuchnia grecka ...

Retsina RetsinaRetsina (czasem retzina, język grecki : Ρετσίνα) - popularne greckie wino wyrabiane z ...

Kategoria:Kuchnia grecka ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Retsina":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie