Reakcja biuretowa (Piotrowskiego[1]) -
charakterystyczna
reakcja chemiczna
otrzymywania
wiązań
biuretowych
.
Reakcja ta odgrywa duże znaczenie przy otrzymywaniu pochodnych biuretu, występuje w trakcie tworzenia się pianek
poliuretanowych
oraz jest elementem testu na występowanie co najmniej dwóch
wiązań peptydowych
bezpośrednio obok siebie lub przedzielonych nie więcej niż jednym atomem
węgla
w rozmaitych związkach organicznych, głównie w
białkach
i innych
polipeptydach
.
Test biuretowy
Pozytywny wynik testu biuretowego
Test biuretowy polega na dodaniu do analizowanej mieszaniny roztworu fosforanu miedzi (II) lub
siarczanu (VI) miedzi (II)
oraz
NaOH
lub
KOH
. Przy obecności odpowiednich protein roztwór zmienia barwę z jasnoniebieskiej, wskazującej na obecność
solwatowanych
, jonów Cu2+ na intensywnie fioletowy kolor na skutek powstawania złożonych
związków kompleksowych
, w których jon Cu2+ jest kompleksowany przez minimum dwie grupy peptydowe.
W przypadku występowania
dimerów
aminokwasów
, w których występuje tylko jedno wiązanie peptydowe układ zabarwia się na różowo. Wolne
aminokwasy
nie zmieniają barwy roztworu.
Test może być stosowany zarówno w
analizie jakościowej
jak i
ilościowej
. W tym drugim przypadku wykorzystuje się liniową zależność zmiany barwy od stężenia protein, a ściślej biorąc od liczby podwójnych wiązań peptydowych, którą ustala się za pomocą
kolorymetrii
, zaś oprócz soli miedzi(II) i NaOH, dodaje się jeszcze roztwór
buforujący
pH
układu.
Przykładowy odczynnik biuretowy: 7,5 g CuSO4(5H2O), 100 ml 50% (
w/w
) NaOH, 25 g soli sodowo-potasowej
kwasu winowego
oraz taka objętość
wody
aby uzyskać 1 l roztworu.
Nazwa testu pochodzi od najprostszego, możliwego związku, który ulega tej reakcji, a mianowicie
biuretu
- czyli krystalicznego dimeru
mocznika
: NH2CONHCONH2.
Test ten jest powszechnie stosowany przy sprawdzaniu obecności wolnego
białka
we
krwi
i innych płynach ustrojowych człowieka i zwierząt.
Występowanie dużych ilości takiego białka wskazuje zwykle na uszkodzenia organów wewnętrznych, np: na
marskość wątroby
. Test nie działa poprawnie w przypadku występowaniu w środowisku reakcji znacznego stężenia jonów
potasu
, stąd nie można go stosować do np: testowania na zawartość białka soków owocowych.
Przypisy
Bibliografia
- H. C. Freeman, J. E. W. L. Smith and J. C. Taylor, Acta Cryst. (1961). 14, 407-418