|
Portulaka pospolita
Portulaka pospolitaPortulaka pospolita, portulaka warzywna (Portulaca oleracea
L.
) –
gatunek
rośliny jednorocznej
z rodziny
portulakowatych
. Pochodzi z
Europy
(
Grecja
) i
Azji
(
Chiny
i
Himalaje
). Znana była już w
starożytnym Egipcie
. W polskiej florze jest
archeofitem
, dość rzadko występuje na siedliskach naturalnych jako
efemerofit
.
Roślina uprawna
. Morfologia-
Łodyga
- Naga, płożąca lub wzniesiona, często podbarwiona czerwonawo, soczysta. Obficie rozgałęzia się.
-
Liście
- Jajowate lub klinowatołopatkowate, mięsiste, przeważnie
naprzeciwległe
.
-
Kwiaty
- Żółte, niepozorne. Kielich składający się z 2 działek, 5 płatków korony, liczne pręciki (8-15), na wpół dolny słupek. Kwitnie od lipca do września, jest
samopylna
.
-
Owoce
-
Torebka
otwierająca się wieczkiem z czarnymi nasionami.
Biologia i ekologiaWystępuje na polach uprawnych, przydrożach. Roślina miejsc suchych, często rośnie na piaskach. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych
gatunek charakterystyczny
dla związku Eragrostion[2]. ZmiennośćPodgatunki portulaki warzywnej[3]: - Portulaca oleracea L. subsp. oleracea – niska roślina o wąskolistnych liściach i pokładających się pędach. Działki kwiatów tępogrzbieciste. Występuje na polach uprawnych, przydrożach.
- Portulaca oleracea L. subsp. sativa (Hav.) Čelak, syn. P. sativa Hav. – roślina o wysokości do 60 cm, szerokich liściach i wzniesionych pędach. Działki kwiatów posiadają na grzbiecie skrzydełko. Roślina uprawiana.
Zastosowanie- Podgatunek Portulaca oleracea L. subsp. sativa uprawiany czasami jako
warzywo
. Liście i pędy portulaki zawierają duże ilości orzeźwiającego soku o lekkich właściwościach oczyszczających. Jest to warzywo wspomagające trawienie. Liście przyrządza się jak
szpinak
, a mięsiste łodygi jak
szparagi
. Jest też oryginalnym składnikiem sałatek, nadając im lekko kwaskowy smak.
Roślina ta jest bogatym źródłem
antyoksydantów
,
omega 3
(0,2 do 0,38 g na 100 g)),
witamin A
i
C
oraz
wapnia
,
żelaza
,
sodu
,
potasu
i
magnezu
. Należy do podstawowych warzyw w kuchni greckiej na
Krecie
. - Sposób uprawy: najlepsze do uprawy są gleby żyzne i słoneczne miejsca. Nasiona wysiewa się od maja do końca lipca w rzędy odległe o 25-30 cm. Zbiera się łodygi wraz z liśćmi w miesiącach czerwiec – wrzesień.
Przypisy- ↑ Stevens P.F.:
Caryophyllales
(
ang.
). Angiosperm Phylogeny Website, 2001–. [dostęp 2010-05-06].
- ↑ Władysław Matuszkiewicz: Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. .
- ↑ Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. .
Inne hasła zawierające informacje o "Portulaka pospolita":
Małże
...
Orzysz (jezioro)
...
Niegocin
...
Torfowisko
...
Bór sosnowy
...
Pijawki
...
Czerkasy
...
Słucz (dopływ Horynia)
...
Łuszczyca
...
Czortków
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Portulaka pospolita":
Świat roślinny i zwierzęcy w Polsce (plansza 13)
...
Rośliny użytkowe (plansza 4)
...
Rośliny użytkowe (plansza 21)
...
|
|
|
|