Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Podpłomyk

Podpłomyk

Produkcja podpłomyków podczas Festiwalu Słowian i Wikingów w Wolinie...

Produkcja podpłomyków podczas Festiwalu Słowian i Wikingów w Wolinie ...
...oraz ich wypiek

...oraz ich wypiek
 

Podpłomyk, wychopieniek - rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka.

Podstawowymi składnikami podpłomyków są mąka , sól i woda . Wypiekane były przez dawnych Słowian na mocno rozgrzanych kamieniach, później na blasze. Obecnie podpłomyki są pieczone jako prosty substytut chleba , często podawane są z miodem lub konfiturami.

Podpłomykiem w niektórych regionach Polski (np. na południowym wschodzie) nazywano próbny wypiek dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Był to płaski placek o średnicy ok. 30 cm, zrobiony z tego samego ciasta co chleb. Po nagrzaniu pieca był pierwszym wypiekiem. Jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało dodatkowo dogrzać piec.

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Podpłomyk":

Chleb ...

Kategoria:Placki ...

Podpłomyk Produkcja Podpłomyków podczas Festiwalu Słowian i Wikingów w Wolinie...Produkcja Podpłomyków podczas Festiwalu Słowian ...

Kategoria:Pieczywo ...

Kuchnia indyjska ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Podpłomyk":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie