Podpuszczka
PodpuszczkaPodpuszczka (inaczej: rennina, chymozyna) -
enzym trawienny
, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w
mleczarstwie
do produkcji
serów podpuszczkowych
. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces ścinania mleka jest sok figowy. Obecnie w użyciu znajdują się także podpuszczki syntetyczne. Podpuszczka występuje również w
żołądku
człowieka, ale jedynie w okresie niemowlęcym, zanika u dzieci około trzeciego roku życia - powoduje
denaturację białka
z mleka matki.
Katalizuje
rozkład rozpuszczalnego kazeinianu wapnia do nierozpuszczalnego parakazeinianu (
twaróg
), który jest następnie trawiony
pepsyną
.
Inne hasła zawierające informacje o "Podpuszczka":
Podpuszczka
Podpuszczka (inaczej: rennina, chymozyna) -
enzym trawienny
, który znajduje się w dużych ...
Enzymy
wysycenia dla reakcji enzymatycznej ukazująca zależność szybkości reakcji (V) od stężenia substratu ()gdzie: V0 – szybkość początkowa, S – stężenie substratu, Km – stała ...
Sery pleśniowe
...
Żołądek
...
Wegetarianizm
...
Mięso
...
Mleko
...
Sok żołądkowy
...
żołądek
żołądka). Żołądek wydziela sok żołądkowy, który zawiera enzymy trawienne:
Podpuszczka – ścina białko w mleku,
pepsyna – zapoczątkowuje ...
podpuszczka
ign=justify>
Podpuszczka – enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Podpuszczka":
Układ pokarmowy człowieka (plansza 19)
proste składniki pod wpływem enzymów trawiennych.
Enzymy trawienne wydzielane są przez:
ślinianki (ptialina)
żołądek (pepsyna, Podpuszczka)
trzustkę (amylaza, lipaza, trypsyna)
Trawienie chemiczne zachodzi w:
jamie ustnej
żołądku
dwunastnicy
...
Układ pokarmowy człowieka (plansza 12)
...
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 13)
krótsze łańcuchy polipeptydowe (3). W soku żołądkowym występuje również enzym o nazwie Podpuszczka - renina, która ścina kazeinę, białko mleka.
A -aminokwas
...
|