Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Pizza

Pizza

Pizza supreme

Pizza — potrawa kuchni włoskiej , obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za fast food . W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego ( focaccia ), posmarowany sosem pomidorowym , posypany tartym serem mozzarella i ziołami , pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.

Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie , lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.

Historia

Przypuszcza się[], że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy . Były to płaskie chleby posmarowane oliwą , czosnkiem , posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e. ) trafiły do starożytnego Rzymu . Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.

Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889 , kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę - pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy.

Rodzaje pizzy

Istnieje wiele odmian pizzy z bardzo różnymi dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki , cebula , pomidory , oliwki , ananas , wędlina , owoce morza , ketchup , majonez , a nawet słodkie owoce i sosy.

Włoska pizza ze szpinakiem
  • Pizza neapolitańska (pizza napoletana) - oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza , i mozzarelli di bufala campana , która jest robiona z mleka krów wypasanych na bagnach Kampanii i Lazio w półdzikich warunkach. Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy, mąka musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów), ciasto jest wytwarzane z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Aby uzyskać najlepszą jakość, zastosowana mąka powinna być wysoko proteinowa (bardziej nadaje się do tego celu mąka chlebowa niż tortowa). Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto narośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 °C w piecu opalanym drewnem dębowym . Po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna. Pizza neapolitańska ma status "gwarancji tradycyjnego specjału" we Włoszech. Status ten ogranicza jej podawanie do trzech wariantów:
  • pizza marinara, która zawiera pomidory, czosnek i oregano oraz oliwę z pierwszego tłoczenia (większość pizzerii w Neapolu dodaje do tego rodzaju również bazylię );
  • pizza Margherita, zawierająca pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia;
  • pizza Margherita extra, która zawiera pomidory, mozzarellę z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia.
W 2009 pizza "neapolitańska" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Pizzę o tej nazwie na całym świecie można będzie teraz wyrabiać tylko wg ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.
  • Pizza typu Lazio - dostępna w wielu częściach Włoch jako pizza na wynos o grubości ciasta od 1 do 2cm (taka pizza jest zazwyczaj pieczona w kuchenkach elektrycznych) oraz jako pizza serwowana w restauracjach (posiada cieńszy placek, wypiekana jest na ogół w piecach opalanych drewnem).
  • Pizza sycylijska - pizza z grubym ciastem o prostokątnym kształcie, podawana z sosem pomidorowym, serem i wybranymi dodatkami.
  • Pizza biała (pizza bianca) - nie zawiera sosu pomidorowego, lecz sos biały, najczęściej na bazie mleka lub pesto . W Rzymie określenie pizza bianca odnosi się do zapieczonego chleba z dodatkiem oliwy, soli i sporadycznie z liśćmi rozmarynu .

Źródła


Inne hasła zawierające informacje o "Pizza":

Wrocław Leasingowy , znajduje się tu również siedziba firmy American Restaurants, franczyzobiorcy sieci KFC , Pizza Hut , Burger King i Starbucks oraz właściciela Rodeo Drive . Swoją siedzibę ...

Kuchnia włoska ...

Pizza Pizza supremePizza — potrawa kuchni włoskiej , obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. ...

Fast food ...

Kebab się’), odmianę w placku lawasz zaś jako dürüm döner (‘zawinięty döner’), turecka Pizza (Türkische Pizza) lub yufka, przy czym ostatnie określenie dotyczy niekiedy jedynie ...

Chleb ...

Galeria Piastów Piastów zbudowano dużą fontannę, oraz centrum rozrywki i kręgielnię, planowana jest pizzeria Pizza Hut i klub fitness. Otworzono tu pierwszą restauracje w mieście: KFC ...

Pomidor zwyczajny ...

Kuchnia amerykańska Potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej hot-dog hamburger buffalobuffalo wingsbrowniesapple pie coca-cola Pepsi-Cola popcorn chicken pot-pie banana bread cornbread cheeseburger corn dog fudgegoettagrilled Pizza jambalaya moon pietwinkiesloppy joe spam kanapka z dżemem i masłem orzechowym naleśniki z syropem klonowym Linki ...

Major League Soccer Home Depot Center Colorado Rapids Commerce City ( Denver Area ) Dick's Sporting Goods Park FC Dallas Frisco ( Dallas Area ) Pizza Hut Park Houston Dynamo Houston Robertson Stadium Los Angeles Galaxy Carson ( Los Angeles Area ) The Home Depot ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Pizza":

019. Artykuły spożywcze (plansza 6) height=380 width=770 > Beispiele - Przykłady Ich brauche Paprika und Zweibel. Ich werde heute Pizza machen. Potrzebuję papryki i cebuli. Będę robiła dzisiaj Pizzę. Ich mag den Knoblauch ...

013. Odmiana czasowników modalnych: lubić, mieć pozwolenie, mieć obowiązek - czas teraźniejszy. (plansza 15) width=770 > Mögen Sie...? - Czy lubi pan...? den Morgen - poranek die Pizza - pizzę ...

021. Zdrowe życie i jedzenie (plansza 15) czekolada der Lutscher - lizak der Pommes frites - frytki der Kartoffelchip - chipsy die Pizza - Pizza der Hamburger - hamburger die Bratwurst - smażona kiełbasa die Nudeln - ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie