Perły – wytwory małży (głównie z rodzaju Pteria –
perłopławów
), rzadko ślimaków. Zbudowane są z tej samej substancji co wewnętrzna strona muszli (
masa perłowa
), której głównymi składnikami są
węglan wapnia
(w postaci
aragonitu
) i rogowata substancja białkowa (
konchiolina
), która spaja mikrokryształy skupione koncentrycznie wokół jądra. Perły powstają najczęściej w wyniku reakcji organizmu na ciało obce, które przedostało się do
muszli
.
Znaczenie nazwy "perła" nie jest pewne, być może zostało zapożyczone od gatunku małża (łac. "perna") lub kulistego kształtu (łac. "sphaerula").
- Obowiązująca definicja, zgodna z ustaleniami międzynarodowymi zawartymi w "Wytycznych dotyczących kamieni szlachetnych, ozdobnych, pereł i korali" (RAL 560 A5 z 1963 r. i RAL 560 A5E z 1970 r.):
Perły – produkty naturalne pochodzenia organicznego, powstałe w płaszczu muszli perłopławów perłorodnych lub innych mięczaków.
Właściwości
- Chemizm: wapń + węglan + substancja organiczna + woda.
-
Układ krystalograficzny
: (rombowe) mikrokrystaliczne.
-
Twardość
: 2,5 – 4,5.
-
Gęstość
: 2,60 – 2,85.
-
Rysa
: biała.
-
Barwa
: biała, różowa, srebrna, kremowa, złota, zielona, niebieska, czarna.
-
Przełam
: nierówny.
-
Łupliwość
: brak.
- Chociaż perły mają twardość tylko do 4,5 są szalenie mocne. W ręku nie da się ich rozgnieść.
- Wielkość pereł waha się od główki od szpilki do gołębiego jaja.
- Barwy pereł są różne i zależą od gatunku małży i rodzaju wody.
- Przy nierównomiernym rozmieszeniu konchioliny perła zyskuje plamistość.
Rodzaje pereł
1. Ze względu na barwę wyróżnia się:
- perły białe – o barwie podstawowej białej lub zbliżonej do białej i bardzo słabym "oriencie" lub "overtonie"
- perły czarne (nazwa tradycyjna) – o barwie czarnej, prawie czarnej lub szarej: także brunatnej, ciemnoniebieskiej, niebieskozielonej lub zielonej i grafitowym połysku.
- perły brązowe – odmiana pereł czarnych o barwie brunatnej i charakterystycznym intensywnym połysku.
- perły niebieskie – odmiana pereł czarnych o barwie ciemnoniebieskiej do szaroniebieskiej, wywołanej obecnością warstewki konchioliny tuż pod zewnętrzną powierzchnią, domieszkami mikroskopijnych cząsteczek iłu lub obecnością domieszek w aragonicie. intensywnym połysku.
- perły kremowe – o barwie podstawowej kremowej, modyfikowanej słabym "orientem" lub "overtonem"
- perły kremoworóżowe – o barwie podstawowej kremowej i różowym "oriencie"
- perły różowe – o barwie podstawowej różowej lub innej i intensywnym różowym "oriencie".
- perły "fancy" – o barwie podstawowej białej lub kremowej i różowym "oriencie" oraz nakładającym się na nie niebieskozielonym, fioletowym, purpurowym, niebieskim a niekiedy zielonym "overtonem"
- perły kremoworóżowe "fancy" – perły kremowe o intensywnym różowym "oriencie" z poświatą "overtonu"
Barwa podstawowa – zależy od ilościowego stosunku
aragonitu
do konchioliny. Perły zbudowane tylko z masy perłowej są białe; w miarę wzrastania ilości konchioliny barwa podstawowa staje się ciemniejsza.
"Orient" – terminem tym określa się delikatną, zwykle punktową grę barw, o różnych odcieniach barwy różowej.
"Overton" – terminem tym określa się zjawisko występowania dodatkowych barw, zwykle niebieskozielonej, fioletowe, purpurowej, niebieskiej lub zielonej, modyfikujących barwę różową.
2. Ze względu na pochodzenie rozróżniamy:
- Perły naturalne – powstałe w przyrodzie bez udziału człowieka zarówno w morzach jak i w wodach słodkich. Określa się je mianem pereł prawdziwych.
-
Perły hodowlane
– Rosnący popyt doprowadził do tego, że zaczęto masowo hodować perłopławy. Mimo że perły powstały przy współudziale człowieka są produktem naturalnym, nie imitacją.
- perły hodowlane słonowodne
- perły hodowlane słodkowodne
3. Ze względu na kształt wyróżnia się:
- perły okrągłe – okazy o typowym regularnym kształcie kuli lub lekko spłaszczone.
- perły barokowe – okazy o bardzo nieregularnych kształtach.
- perły w kształcie kropli – okazy o kształcie zbliżonym do kropli lub gruszki.
- perły w kształcie guzika – okazy słabowypukłe, jednostronnie płaskie.
- perły w kształcie ziarna – drobne okazy, o masie poniżej 0,25
grana
i asymetrycznym kształcie.
- perły połówkowe – półwypukłe perły, jednostronnie płaskie.
- perły ćwiartkowe – okazy w trzech czwartych owalne, w jednej czwartej płaskie.
- perły inne: słodkowodne lub kolorowe.
W związku z dużą różnorodnością pereł występujących na rynku bardzo ważnymi zagadnieniami są:
Występowanie
Perły tworzą się w małżach słonowodnych, niektórych małżach słodkowodnych, sporadycznie również w ślimakach. Najczęściej stanowią reakcję na ciało obce, które wniknęło między muszlę małża a jego płaszcz lub do wnętrza płaszcza.
W
XIII wieku
, w Chinach odkryto, że perły można hodować, umieszczając w
muszli
ciało obce np. ziarenko piasku. Małż broni się, odkładając wokół niego kolejne cieniutkie warstwy masy perłowej, którą wyścielona jest od wewnątrz muszla. Po kilku latach powstaje drogocenna lśniąca perła. Produkcją
pereł hodowlanych
na dużą skalę zajęli się
Japończycy
na przełomie
XIX
i
XX wieku
.
Już w 1761 r. szwedzki przyrodnik
Karol Linneusz
hodował małże słodkowodne dla ich okrągłych
pereł
.
W XVI i XVII wieku znaczący ośrodek połowu pereł słodkowadnych istniał na Dolnym Śląsku - pozyskiwany materiał pochodził z sudeckich populacji małża
perłoródki rzecznej
, gatunku obecnie wymarłego na terenie Polski.
Miejsca występowania:
-
Zatoka Perska
– perły różowe i białokremowe; zwykle drobne od 12
granów
. Najważniejszy obszar eksploatacji pereł, pochodzi z niego 7/8 produkcji światowej. Ławice rozciągają się wzdłuż całego
Półwyspu Arabskiego
, lecz najważniejsze są w
Zatoce Perskiej
u wybrzeży wysp
Bahrajn
. Warunki połowów są w tym rejonie bardzo trudne i niebezpieczne.
- Zatoka Mannar (między
Indiami
i
Cejlonem
) – perły białokremowe z pięknym niebieskim, zielonym lub fioletowym "overtonie". Połowy pereł odbywają się pod kontrolą inspektorów rządowych, którzy regulują wydobycie perłopławów, by nie dopuścić do ich rabunkowej gospodarki.
- wybrzeża
Morza Czerwonego
– perły białe i białokremowe
- wybrzeża
Madagaskaru
,
Birmy
,
Filipin
, północnej
Australii
– perły srebrzystobiałe i srebrzystożółtawe, szczególnie duże. Ławice ciągną się wzdłuż południowych i północno-zachodnich wybrzeży
Przylądka Jork
do Zatoki Shark i wzdłuż północno-wschodnich wybrzeży
Queenslandu
. Większe dochody pochodzą jednak nie ze sprzedaży pereł, lecz
masy perłowej
.
- wybrzeża
Haiti
– perły okrągłe, duże o masie do 7100 granów białe i słabym "overtonie" oraz żółte, szare i czarne.
- wybrzeża
Florydy
– główny obszar połowu pereł czarnych; także żółtych, zielonkawych i niebieskich.
- wody przybrzeżne
Ameryki Środkowej
–
Meksyk
i
Panama
– perły drobne, małowartościowe i północne wybrzeża
Ameryki Południowej
.
- wybrzeża
Japonii
– kilka niewielkich miejsc połowu prawdziwych pereł, białych z lekkim zielonkawym zabarwieniem; światowy potentat w produkcji pereł hodowlanych.
Zastosowanie
Perły należą do najwartościowszych
kamieni szlachetnych
. Służą człowiekowi do ozdoby już od 6000 lat. Egzemplarze kuliste o pięknym połysku są bardzo cenione w
jubilerstwie
. Perły zawsze cieszyły się dużą popularnością; np. strój koronacyjny
Barbary Radziwiłłówny
był nimi wręcz obsypany.
biżuteria z pereł: diadem, naszyjnik, kolczyki
Skąd się biorą perły?
|
Perła na muszli perłopława |
Perła na muszli perłopława
|
Perły są wytworem małży – perłopławów |
Perły są wytworem małży – perłopławów
|
Zbudowane są z masy perłowej, tej samej substancji co wewnętrzna strona muszli |
Zbudowane są z masy perłowej, tej samej substancji co wewnętrzna strona muszli
|
Perłopław, perła i ozdoba ze srebra |
Perłopław, perła i ozdoba ze srebra
Pielęgnacja pereł
Ponieważ
konchiolina
jest substancja organiczną, nie jest materiałem trwałym. Łatwo podlega zmianom i rozkładowi. Pod wpływem wilgoci pęcznieje, podczas większej suszy ulega wysychaniu, kruszeje i rozpada się. Perły zatem „starzeją się” i mają ograniczoną długość życia. "Starzenie się" pereł można podzielić na następujące etapy:
- najpierw stają się matowe
- następnie ujawniają się spękania,
- zaczynają się łuszczyć
- aż wreszcie, rozsypują się.
Na często i długo noszonych perłach mogą powstać deformacje i odchylenia od ich pierwotnej formy. Szkodzą im zarówno susza jak i znaczna wilgotność. Perły są również wrażliwe na kwasy, pot wydzielany przez skórę (kwaśny odczyn), kosmetyki, lakier do włosów. Nawet przy ostrożnym obchodzeniu się z nimi na skutek rozkładu konchioliny tracą blask. Usunięcie zewnętrznej warstewki nie zawsze daje pożądane rezultaty zwłaszcza, gdy rozkład dotknął warstw głębiej leżących.
Gwarancja na określoną długość życia perły nie jest możliwa; szacunki podają średnio 100 – 150 lat. Jednak istnieją kilkusetletnie perły, które prezentują się doskonale. Perły mające wiele lat ciemnieją, przybierając barwę stalowoszarą. Próby przywrócenia barwy za pomocą naświetlania nie dały żadnych rezultatów.
Perły znajdowane w starych grobowcach rozpadały się przy dotknięciu, nieraz pozostawał po nich ślad w postaci brunatnego proszku.
Regularna kontrola i pielęgnacja w specjalistycznym zakładzie może przedłużyć życie pereł.
Ponieważ perły mają niewielką twardość powinno się je nosić i przechowywać w takich warunkach, żeby ich powierzchnia nigdy nie stykała się z metalem.
Ciekawostki
W
legendach
opowiadano, że pierwsze perły były
łzami
aniołów
. Potem wierzono, iż perłopławy, we wnętrzu ,których znajdowano cenne twory, były zapładniane przez
tęczę
dotykającą wód
oceanu
. Staropolski naszyjnik z pereł nosił nazwę "kanak". Perłom przypisywano ogromną moc leczniczą. Uważano, że sproszkowane perły leczą wiele dolegliwości, np.
serca
i układu krążenia. Perła rozpuszczona w soku z
cytryny
lub z
mlekiem
uchodziła za skuteczny środek przeciwko zaburzeniom psychicznym.
Perły prawdziwe rzucone na szklana płytę z wysokości 70 cm odbijają się od niej na wysokość 30 - 40 cm, jeszcze wyżej odbijają się perły hodowane.
Najsłynniejsze perły
- Klejnot Canninga – wisiorek wysokości zaledwie 1,5 cm przedstawiający
trytona
, którego tors stanowi perła o nieregularnym kształcie.
- Korona Rudolfa II – wykonana na początku
XVII wieku
ma obręcz ze
złota
, z gęsto osadzonymi drogimi kamieniami i sznurami pereł.
- Unikatem w skali światowej i kuriozum biologicznym jest tzw. 'perła palatynacka' przechowywana w Muzeum w Monachium. Niezwykłość jej polega na tym, że jest ona w części biała z typowym połyskiem perłowym, a w części zupełnie czarna. Jest to piękny okaz oprawiony między dwoma
złotymi
wężami
wysadzanymi bogato
diamentami
.
W literaturze i sztuce
Bibliografia
- K. Maślankiewicz – Kamienie szlachetne – Wyd. Geologiczne – 1982
- N. Sobczak – Mała encyklopedia kamieni szlachetnych i ozdobnych – Wyd. Alfa – 1986
- C. Hall – Klejnoty, Kamienie szlachetne i ozdobne – Wyd. Wiedza i Życie – 1996
- W. Schuman – Kamienie szlachetne i ozdobne – Wyd. "Alma –Press" – 2004
Zobacz też