Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

karoten

karoten - organiczny związek chemiczny, rozbudowany przestrzennie węglowodór nienasycony zawierający 40 atomów węgla o wzorze sumarycznym: C40H56.

W przyrodzie istnieją 3 izomery tego związku, różniące się umiejscowieniem jednego z wiązań podwójnych między atomami węgla.

Karoten jest prowitaminą dla witaminy A. Występuje głównie jako α-karoten i β-karoten. Istnieją także: γ, δ i ε-karoten. W 1928 roku Szwajcar Paul Karrer stwierdził, że β-karoten jest głównym prekursorem witaminy A. Był to pierwszy przypadek ustalenia struktury prowitaminy. Następnie w 1930 roku ustalił wzór α-karotenu i zsyntetyzował go. W zależności od liczby i rodzaju pierścieni jonowych wyróżniamy α-, β- i γ-karoteny. Najbardziej znanym jest β-karoten, żółty barwnik roślinny. Zawiera on dwa pierścienie β-jononu, połączone tetramerem izoprenu. α-Karoten zawiera po jednym pierścieniu α- i β-jononu, ma barwę czerwonobrązową. γ-Karoten ma tylko jeden pierścień β-jononu i występuje w grzybach i bakteriach, posiada barwę fioletową.


Inne hasła zawierające informacje o "karoten":

Jarząb pospolity w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia ...

Miód polifenolowe . Barwa miodu uzależniona jest od obecności różnych barwników . Największe znaczenie maja karotenoidy , głównie β-karoten i ksantofil . Zawartość związków azotowych w miodzie jest niewielka. ...

Fitoplankton Scoresby , który badał Morze Arktyczne. Komórki fitoplanktonu zawierają barwniki (chromatofory) chlorofil (a,b) (barwa zielona) karoten (pomarańczowy) fikocyjanina (barwa niebieska) fikoerytryna (barwa bordowa) fukoksantyna (barwa brązowa)Niebieski barwnik sinic to fikocyjanina. ...

Witamina A A w organizmie jest spożywana z pokarmem pochodzenia roślinnego prowitamina A (głównie β- karoten ). Innym bogatym źródłem witaminy A jest wątroba zwierząt.Dużo prowitaminy A zawierają ...

Żurawina ...

Zielenice od dominującej barwy chlorofilu a i b , występują jednak w nich również karoteny (α-, β- i γ-) i ksantofile ( luteina , zeaksantyna , wiolaksantyna , neoksantyna, astaksantyna). ...

Liść końcowym etapie następuje rozkład chlorofilu, hydroliza białek i węglowodanów . Barwniki ( ksantofile , antocyjany , karoten ) maskowane przez chlorofil w młodym liściu zachowują się w liściu dłużej, ...

Mięta pieprzowa Menthae piperitae), którego głównymi składnikami są: olejek miętowy , kwas askorbinowy (25 mg%), karoten (do 40 mg%), rutyna (14 mg%), apigenina, betaina , kwas oleanowy i ...

Karotenoidy przewodzie pokarmowym powstaje retinal , który następnie jest przekształcany do retinolu .Jedną z funkcji karotenoidów jest zabezpieczanie przed reaktywnymi formami tlenu powstających podczas fotosyntezy (aktywność przeciwutleniająca).Spis ...

Ślepota zmierzchowa A , np. w wyniku diety ubogiej w produkty zwierzęce i roślinne zawierające β- karoten . Zobacz też zjawisko Purkiniego widzenie fotopowe (dzienne) widzenie mezopowe (zmierzchowe) widzenie skotopowe (nocne)Przeczytaj ! ...


Inne lekcje zawierające informacje o "karoten":

Czynności życiowe bakterii (plansza 16) do roślin czyli zielony chlorofil a (podstawowy - jest go najwięcej), żółty karoten, niebieską fikocyjaninę i czerwoną fikoerytrynę. Przeprowadzana przez te organizmy fotosynteza nie ...

Rolnictwo w Polsce (plansza 19) przed nowotworami i zawałami serca. kalafior czosnek zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, wit. (C, B, ß-karoten). Poprawia odporność, reguluje trawienie. zawiera węglowodany, fosfor, błonnik, wapń, siarkę, magnez, wit. ...

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3 (plansza 22) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie