Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Pepsyna

Pepsyna

Pepsyna ( ATC : A 09 AA 03 ) – czynna postać pepsynogenu , enzymu wydzielanego przez komórki gruczołowe (komórki główne) żołądka . W procesie trawienia pepsyna rozkłada białka do krótszych łańcuchów polipeptydowych . Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego .

Pepsyna-enzym należący do endopeptydaz , występuje w soku żołądkowym człowieka i wielu gatunków zwierząt; wydzielany przez błonę śluzową żołądka w postaci nieczynnego proenzymu - pepsynogenu, który w środowisku kwaśnym ( pH ok. 2) lub pod wpływem samej pepsyny (tzw. autoaktywacja) przechodzi w aktywną postać p., hydrolizującą wiązania peptydowe białka do krótszych polipeptydów i oligopeptydów; pod wpływem bodźców dodatkowych (jak np. obecność pokarmu w żołądku, zakwaszenie błony śluzowej ) następuje wzmożenie jej wydzielania; znajduje zastosowanie w leczeniu nieżytu żołądka, niedokwaśności, braku łaknienia.

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Pepsyna":

Dwupeptydy ...

Pepsyna Pepsyna ( ATC : A 09 AA 03 ) – czynna postać pepsynogenu , enzymu wydzielanego ...

Podpuszczka ...

Kwas solny ...

Enzymy wysycenia dla reakcji enzymatycznej ukazująca zależność szybkości reakcji (V) od stężenia substratu ()gdzie: V0 – szybkość początkowa, S – stężenie substratu, Km – stała ...

Żołądek ...

Białka ...

Cymetydyna ...

Sok żołądkowy ...

żołądek podpuszczka – ścina białko w mleku, Pepsyna – zapoczątkowuje trawienie białek. Żołądek wydziela kwas solny, który uaktywnia enzymy trawienne ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Pepsyna":

Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 9) wewnątrz łańcucha polipeptydowego, w wyniku czego powstają krótsze łańcuchy peptydowe. Należą do nich: Pepsyna, trypsyna, chymotrypsyna. Egzopeptydazy – enzymy rozrywające wiązania między łańcuchem peptydowym a ostatnim aminokwasem: karboksypeptydazy – ...

Układ pokarmowy człowieka (plansza 19) na proste składniki pod wpływem enzymów trawiennych. Enzymy trawienne wydzielane są przez: ślinianki (ptialina) żołądek (Pepsyna, podpuszczka) trzustkę (amylaza, lipaza, trypsyna) Trawienie chemiczne zachodzi w: jamie ustnej żołądku dwunastnicy ...

Układ pokarmowy człowieka (plansza 12) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie