Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Hałuski

Hałuski

Hałuski – ziemniaczane kluseczki, danie regionalnej kuchni podhalańskiej .

Kluseczki przyrządza się z tartych ziemniaków , mąki oraz soli . Utarte na tarce ziemniaki łączymy z tzw. krochmalem (gęsta odstoina powstała po odlaniu "wody" z utartych ziemniaków). Do masy dodajemy trochę mąki , tyle aby zagęścić masę. Palcami wyrabiamy małe porcje i wrzucamy do wrzątku. Kiedy wypłyną, odcedza się je i podaje np. z ciepłym mlekiem , serem lub polane dostępnym tłuszczem.

Inną wersją porcjowania klusek było nabieranie (gwarowo:scykanie) ich łyżką z przygotowanej na talerzu warstwy masy. Stąd też nazwa: kluski scykane.

Obecnie ta receptura jest prawie całkiem zapomniana i gotuje się słowacką odmianę kluseczek tzw. haluški z gotowanych ziemniaków i większej ilości mąki oraz jajek . Słowacy uważają haluški za narodową potrawę, ale w Tyrolu gotuje się podobne kluseczki nazywane szpaclami (( niem. ) spätzle) lub nieco większe włoskie kluseczki o podobnej recepturze nazywające się ( wł. ) gnocchi .

Zobacz też

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Hałuski":

Szpecle ...

Hałuski Hałuski – ziemniaczane kluseczki, danie regionalnej kuchni podhalańskiej .Kluseczki przyrządza się z tartych ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Hałuski":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie