|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Hałuski
HałuskiHałuski – ziemniaczane kluseczki, danie regionalnej kuchni
podhalańskiej
. Kluseczki przyrządza się z tartych
ziemniaków
,
mąki
oraz
soli
. Utarte na tarce ziemniaki łączymy z tzw.
krochmalem
(gęsta odstoina powstała po odlaniu "wody" z utartych ziemniaków). Do masy dodajemy trochę
mąki
, tyle aby zagęścić masę. Palcami wyrabiamy małe porcje i wrzucamy do wrzątku. Kiedy wypłyną, odcedza się je i podaje np. z ciepłym
mlekiem
,
serem
lub polane dostępnym tłuszczem. Inną wersją porcjowania klusek było nabieranie (gwarowo:scykanie) ich łyżką z przygotowanej na talerzu warstwy masy. Stąd też nazwa: kluski scykane. Obecnie ta receptura jest prawie całkiem zapomniana i gotuje się
słowacką
odmianę kluseczek tzw. haluški z gotowanych ziemniaków i większej ilości mąki oraz
jajek
. Słowacy uważają haluški za narodową potrawę, ale w
Tyrolu
gotuje się podobne kluseczki nazywane
szpaclami
((
niem.
) spätzle) lub nieco większe
włoskie
kluseczki o podobnej recepturze nazywające się (
wł.
)
gnocchi
. Zobacz też Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Hałuski":
Szpecle
...
Hałuski
Hałuski – ziemniaczane kluseczki, danie regionalnej kuchni
podhalańskiej
.Kluseczki przyrządza się z tartych ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Hałuski":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|