Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Patison

Patison

Patison

Systematyka [1]
Domena : eukarionty
Królestwo : rośliny
Klad : rośliny naczyniowe
Klad : rośliny nasienne
Klasa : okrytonasienne
Klad : klad różowych
Rząd : dyniowce
Rodzina : dyniowate
Rodzaj : dynia
Gatunek : dynia zwyczajna
Nazwa systematyczna
Cucurbita pepo var. patisoniana Greb
Patisony konserwowe
Patison disco

Patison (Cucurbita pepo var. patisoniana) – odmiana dyni zwyczajnej należąca do rodziny dyniowatych . Roślina jednoroczna , pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy sprowadzona została przez Hiszpanów.

Spis treści

Morfologia

Pokrój
Krzaczasty.
Owoce
Duże, białe, zielonawe, zielone, a nawet granatowo fiołkowe, prawie czarne. Mają niezwykły wygląd, wyglądają jak dwa złożone ze sobą talerze o pofałdowanych faliście brzegach. Patisony są różnej wielkości: od 10 do ponad 20 cm średnicy. Owoce patisona są jadalne.

Zmienność

Wybrane odmiany uprawne :

  • 'Disco'
  • 'Gagat'
  • 'Polo F1'

Zastosowanie

  • Roślina uprawna  : Uprawiany jako warzywo już przez Indian z Jukatanu i Azteków . Obecnie cieszy się popularnością w zachodniej i południowej Europie i w Rosji. Również w Polsce zdobywa popularność. Uprawia się go z nasion, owoce zbiera się po 5 tygodniach od wysiewu. Owocuje aż do pierwszych przymrozków. Jest łatwy w uprawie i odporny na choroby i szkodniki.
  • Sztuka kulinarna  : Owoce są lekkostrawne, dietetyczne, o delikatnym smaku. Zawierają witaminę C , nieco witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i pewne ilości węglowodanów . Młode mają delikatną skórkę, której nie trzeba obierać, starsze wymagają obierania. Można go dodawać do gulaszu mięsnego, oraz spożywać smażonego i faszerowanego. Często spotykane są patisony w postaci konserwowej – mogą zastąpić kiszonego ogórka, są smaczne i dobrze gaszą pragnienie. Młode patisony o długości 4-6 cm są wyśmienite w surówkach z dodatkiem soku cytrynowego, oliwy i czosnku[2].
  • Istnieją odmiany o szczególnie pięknych owocach, uprawiane jako rośliny ozdobne, tzw. dynie ozdobne .

Przypisy

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website ( ang. ). 2001–. [dostęp 2010-01-03].
  2. Patrison, przysmak i ozdoba . [dostęp 2007-11-20].

Bibliografia

  1. Gapiński M. (red.), Warzywa mało znane i zapomniane, PWRiL, Poznań 1993.
  2. Szweykowscy A. i J. (red.), Słownik botaniczny, Wiedza Powszechna, Warszawa 1993.
  3. Anna Czerni, Warzywa rzadko spotykane, Wydawnictwo Watra, Warszawa 1986


Inne hasła zawierające informacje o "Patison":

Warzywa ...

Kategoria:Warzywa ...

Dynia zwyczajna ...

Patison Patison Systematyka Domena : eukarionty Królestwo : rośliny Klad : rośliny naczyniowe Klad : rośliny nasienne Klasa : okrytonasienne Klad : klad różowych Rząd : dyniowce Rodzina : dyniowate Rodzaj : dynia Gatunek : dynia zwyczajna Nazwa systematyczna Cucurbita pepo var. Patisoniana Greb Patisony konserwowePatison ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Patison":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie