Papryka
PaprykaPapryka,
syn.
pieprzowiec (Capsicum
L.
) –
rodzaj
roślin należących do rodziny
psiankowatych
. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z
Ameryki Południowej
i
Centralnej
, obecnie rozpowszechnione na całym świecie.
Gatunkiem typowym
jest
Capsicum annuum
L.[1]. Systematyka- Pozycja w
systemie Reveala
Gromada
okrytonasienne
(Magnoliophyta Cronquist), podgromada
Magnoliophytina
Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa
Rosopsida
Batsch, podklasa
jasnotowe
(Lamiidae Takht. ex Reveal), nadrząd Solananae R. Dahlgren ex Reveal, rząd
psiankowce
(Solanales Dumort.), podrząd Solanineae Engl., rodzina
psiankowate
(Solanaceae Juss.), plemię Capsiceae Dumort., podplemię Capsicinae Kitt. in A. Rich., rodzaj papryka (Capsicum L.)[2]. - Gatunki[3]
-
papryka roczna
, sуn: pieprzowiec roczny, pieprz chilijski (Capsicum annuum L.)
- Capsicum baccatum L.
- Capsicum buforum Hunz.
- Capsicum campylopodium Sendtn.
- Capsicum cardenasii Heiser & P. G. Sm.
- Capsicum chacoense Hunz.
- Capsicum chinense Jacq. –
papryka habanero
- Capsicum coccineum (Rusby) Hunz.
- Capsicum cornutum (Hiern) Hunz.
- Capsicum dimorphum (Miers) Kuntze
- Capsicum dusenii Bitter
- Capsicum eximium Hunz.
- Capsicum flexuosum Sendtn.
- Capsicum frutescens L. –
papryka owocowa
, pieprzowiec owocowy
- Capsicum galapagoense Hunz.
- Capsicum geminifolium (Dammer) Hunz.
- Capsicum hookerianum (Miers) Kuntze
- Capsicum lanceolatum (Greenm.) C. V. Morton & Standl.
- Capsicum leptopodum (Dunal) Kuntze
- Capsicum lycianthoides Bitter
- Capsicum minutiflorum (Rusby) Hunz.
- Capsicum mirabile Mart. ex Sendtn.
- Capsicum mositicum Toledo
- Capsicum parvifolium Sendtn.
- Capsicum pubescens Ruiz & Pav.
- Capsicum rhomboideum (Dunal) Kuntze
- Capsicum schottianum Sendtn.
- Capsicum scolnikianum Hunz.
- Capsicum tovarii Eshbaugh et al.
- Capsicum villosum Sendtn.
Historia paprykiGatunki Capsicum zostały odnalezione w
Peru
w grobach w Ancon i Huata Prieta, co świadczyło o uprawie tych gatunków na długo przed odkryciem Ameryki. Dla
Hiszpanów
i
Portugalczyków
, którzy poszukiwali
pieprzu
, odkrycie papryki - nowego, znacznie ostrzejszego „pieprzu indiańskiego" - stało się bardzo zyskowne. Po zdobyciu
Meksyku
przez
Hernána Cortésa
uprawa papryki dość szybko rozprzestrzeniła się na inne kraje tropikalne. Ponieważ
nasiona
papryki długo zachowują zdolność
kiełkowania
, można je było dość łatwo przewozić na większe odległości. ZastosowanieNależące tu rośliny znane są z
jagód
, które u odmian przyprawowych (pochodzących od kilku gatunków uprawianych) mają cienkie ścianki i są niewielkie, u odmian warzywnych pieprzowca rocznego jagody są okazałe i mają ścianki zgrubiałe i mięsiste. O specyficznym, ostrym smaku owoców decyduje
alkaloid
kapsaicyna
. Owoce są popularnie stosowane w
sztuce kulinarnej
. Przyrządza się z nich potrawy, a także stosuje jako przyprawę i składnik sałatek. Zobacz teżPrzypisy BibliografiaRośliny przyprawowe, PWRiL, W-wa, 1983,
Inne hasła zawierające informacje o "Papryka":
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Kuchnia grecka
...
Palowy system korzeniowy
...
VII tysiąclecie p.n.e.
...
Karotenoidy
...
Kalocsa
...
Wielka Nizina Węgierska
klimacie umiarkowanym -
zboża
(
kukurydzę
,
pszenicę
,
jęczmień
,
ryżu
,
ziemniaki
, warzywa (słynna węgierska
Papryka
), owoce,
rośliny pastewne
, rośliny techniczne -
buraki cukrowe
i
tytoń
. Na ...
Język węgierski
jabłko, kier, czerwony samochód, czerwone światło (jako zakaz), czerwień na fladze, czerwona Papryka, czerwony pieprzkomunizm, socjalizm, Armia Czerwona, czerwone wino, czerwony dywan (dla gości), ...
Brindisi
są to: ziele rzepiku, kapusta, brokuły, kalafior, burak liściowy, młode pędy ostu, Papryka, bakłażany i cukinia (podawane suszone na słońcu lub z olejem). Brindisi ...
Papryka
Papryka
Capsicum chinense
Systematyka
wg
Reveala
Domena
eukarionty
Królestwo
rośliny
Podkrólestwo
naczyniowe
Nadgromada
nasienne
Gromada
okrytonasienne
Klasa
Rosopsida
Rząd
psiankowce
Rodzina
psiankowate
Rodzaj
PaprykaNazwa systematycznaCapsicum
L.
Sp. Pl, 188. 1 Mai 1753
Kwiat ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Papryka":
103 Wielkie zmiany (plansza 7)
codziennym Europejczyków. Przywożono wiele nieznanych do tej pory produktów (np. fasola, pomidory, Papryka), które nazywano kolonialnymi. Popularne zaczęły stawać się przyprawy korzenne, owoce południowe ...
202. Środowisko przyrodnicze Polski. Klimat, wody powierzchniowe i podłoże skalne (plansza 2)
Najostrzejsza Papryka na świecie(Naga Jolokia)
Środowisko naturalne Polski. Klimat, wody powierzchniowe i ...
Składniki odżywcze i ich rola (plansza 23)
cytrusowe, czarna porzeczka, dzika róża, kiszona kapusta i ogórki, natka pietruszki, ziemniaki Papryka, sałata.
Zwiększa odporność organizmu, hamuje krwawienie, przyspiesza gojenie ran, wpływa na prawidłowy ...
|