Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Otyłość

Otyłość

Otyłość
obesitas
ICD-10 E66
E66.0Otyłość spowodowana nadmierną podażą energii
E66.1Otyłość polekowa
E66.2Ciężka otyłość z hipowentylacją pęcherzykową
E66.8Inne postacie otyłości
E66.9Otyłość, nie określona
Porównanie sylwetek osób: o prawidłowej masie ciała, z nadwagą i otyłej
Otyłość u mężczyzny

Otyłość ( łac. obesitas) – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia[1]. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

Nie tylko ilość, ale również rozmieszczenie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej ma znaczenie. Zgromadzenie tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej , nazywane otyłością brzuszną (otyłość androidalna), ma większe znaczenie patologiczne niż równomierne rozłożenie lub podskórne zgromadzenie tkanki tłuszczowej.

Stwierdzono, że otyłość zwiększa ryzyko zapadalności na niektóre choroby, w tym choroby układu krążenia , cukrzycę typu 2 , obturacyjny bezdech senny , niektóre typy nowotworów , zapalenie kości i stawów[2][3] i dlatego też skraca oczekiwaną długość życia [3]. Wyjątkowo duża otyłość prowadzi do niepełnosprawności .

Spis treści

Metody oznaczania ilości tkanki tłuszczowej

Dokładne, stosowane w badaniach naukowych metody oznaczania ilości tkanki tłuszczowej organizmu to:

W praktyce stosuje się, prostsze metody przybliżone:

  • pomiar masy ciała (wagi ciała) i obliczenie wskaźnika masy ciała ( BMI ) lub wskaźnika WHR (waist-hip ratio)
  • pomiar grubości fałdu skórnego.

Dla osób dorosłych i o przeciętnych warunkach umięśnienia, wskaźnik BMI dobrze odzwierciedla zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.

BMI

  • wartość prawidłowa 19-25
  • nadwaga 25-30
  • otyłość >30
  • skrajna otyłość >40

WHR

  • wartość prawidłowa dla mężczyzn – 0,9
  • wartość prawidłowa dla kobiet – 0,7
  • obwód brzucha mierzony na poziomie talii nie powinien przekraczać połowy pomiaru wzrostu

Skutki

Otyłość w krajach wysokorozwiniętych stanowi problem społeczny, a w przyszłości może przyjąć rozmiary epidemii i uważana jest za jedno z zagrożeń cywilizacyjnych rozwiniętych społeczeństw.

Prognoza WHO, procent osób otyłych (BMI >30 WHO Obesity Taskforce 2003)

RokUSAWielka BrytaniaBrazylia
1990865
20001287
201020179
2020282612
2030413019

Choroby i objawy związane z otyłością:

Przyczyny otyłości

Naukowcy badają mechanizmy otyłości oraz sposoby jej leczenia przeprowadzając eksperymenty na mysich modelach
Otyłość w europejskiej kulturze była symbolem statusu: Toskański generał Alessandro del Borro, XVII wiek
  • Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu).
  • Czynniki genetyczne – mogą odgrywać rolę w powstaniu otyłości lub zwiększać podatność na jej rozwój. Istnieją genetycznie uwarunkowane zespoły chorobowe, w których dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie. Należą do nich: zespół Pradera-Williego , zespół Laurence'a-Moona-Biedla , zespół Cohena oraz zespół Carpentera. Geny kodują molekularne składniki uczestniczące w fizjologicznym procesie regulacji masy ciała. W badaniach na zwierzętach wykryto, że pojedyncza mutacja może prowadzić do rozwoju otyłości. U niewielkiego odsetka ludzi występują również mutacje jednogenowe, które prowadzą do rozwoju otyłości olbrzymiej. Uważa się jednak, że u większości ludzi o skłonności do otyłości decydują prawdopodobnie mutacje wielu genów. Mutacje mogą dotyczyć genów związanych z regulacją pobierania energii z pożywieniem, poziomem podstawowej przemiany materii, dojrzewaniem komórek tkanki tłuszczowej, aktywnością enzymów odpowiedzialnych za gospodarkę tłuszczową i węglowodanową. W ich wyniku dochodzi do przewagi procesów magazynowania energii nad procesami jej wydatkowania. Do białek, których produkcja jest upośledzona w wyniku mutacji genetycznych należy między innym leptyna i jej receptory. Zwiększenie jej wytwarzania zwrotnie hamuje gromadzenie tłuszczów w adipocytach i zmniejsza przyjmowanie pokarmów[7]. Za genetycznym uwarunkowaniem otyłości przemawia również fakt, że jest ona dwukrotnie częstsza u bliźniąt jednojajowych niż u rodzeństwa nie będące bliźniętami, a masa ciała osób dorosłych, które wychowały się w rodzinach zastępczych wykazuje większą zgodność z masą rodziców biologicznych niż adopcyjnych[].
  • Czynniki biologiczne – również odgrywają rolę w powstaniu otyłości. Uszkodzenie podwzgórza (proces zapalny lub nowotworowy) i jąder brzuszno-przyśrodkowych podwzgórza mogą powodować rozwój otyłości. Dochodzi wtedy do nadmiernego przyjmowania pokarmów oraz zaburzeń układu autonomicznego. Badania wykazały również, że mózgi osób otyłych, podobnie jak mózgi osób uzależnionych, mają mniejszą gęstość tzw. receptorów dopaminowych typu 2. Prawdopodobnie jest to reakcja, mająca osłabić efekt częstych wyrzutów dopaminy, które są skutkiem częstego przyjmowania narkotyku lub pożywienia. Możliwe też, że ludzie ci od urodzenia mają zmniejszoną liczbę receptorów dopaminowych, a to wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia uzależnienia[8]. Do zaburzeń endokrynologicznych, w których dochodzi do rozwoju otyłości należą: niedoczynność tarczycy , zespół Cushinga , zespół policystycznych jajników , niedobór hormonu wzrostu , rzekoma niedoczynność przytarczyc , czy też hiperinsulinizm.
  • Czynniki środowiskowe – wśród których największe znaczenie ma aktywność fizyczna jako forma wydatkowania dostarczonych zasobów energetycznych. Na skutek postępu technologicznego możliwe stało się znaczące zmniejszenie wydatku energetycznego związanego z codzienną aktywnością. Równocześnie zwiększył się dostęp do żywności i jej konsumpcja. Wzrosła również wartość energetyczna łatwo dostępnego pokarmu, który jest dodatkowo ubogi w witaminy , sole mineralne i błonnik . Regularna aktywność fizyczna zapobiega nadwadze i otyłości.
  • Czynniki psychologiczne – takie jak zaburzenia nastroju mogą być przyczyną powstawania nadwagi. Osoby, u których występuje tendencja do przyrostu masy ciała, podczas każdego kolejnego nawrotu depresji zwiększają swoją masę ciała. Osoby chore uczą się, że jedząc mogą częściowo zmniejszać objawy depresji, poprzez dostarczenie krótkotrwałej przyjemności.

Przypisy

  1. World Health Organization : Obesity: Preventing and Managing the Global Epidemic (Who Technical Report Series,). World Health Organisation. . 
  2. Lung National Heart: Clinical Guidelines on the Identification, Evaluation, and Treatment of Overweight and Obesity in Adults. International Medical Publishing, Inc. . 
  3. 3,0 3,1 Haslam DW., James WP. Obesity.. „Lancet”. 9492 (366), ss. 1197–209 (październik 2005). doi:10.1016/S0140-6736(05)67483-1 . PMID 16198769 . 
  4. García Hidalgo L. Dermatological complications of obesity.. „American journal of clinical dermatology”. 7 (3), ss. 497–506 (2002). PMID 12180897 . 
  5. Bray GA. Health hazards of obesity.. „Endocrinology and metabolism clinics of North America”. 4 (25), ss. 907–19 (grudzień 1996). PMID 8977052 . 
  6. „PmFetch response” (grudzień 1996). 
  7. Badania na ludziach wykazały jednak, że osoby z nadwagą mają zwykle większy poziom leptyny, niż osoby szczupłe. Wynika z tego, że niektórzy otyli pacjenci są niewrażliwi na leptynę (J.S. Flier i E. Maratos-Flier "Skazani na tycie?" [w:] "Świat nauki" nr 10/2007).
  8. K.L. Ozelli "Mózg nie lubi diety" [w:] "Świat nauki" nr 10/2007

Zobacz też

Linki zewnętrzne

  • kalkulator nadwagi, otyłości i normy a także czytelnia z interesującymi materiałami, warto polecić artykuł "śladami tłuszczów"
  • spalanie kalorii w trakcie codziennych czynności i wysiłku fizycznego

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Otyłość":

Zawał mięśnia sercowego wynikające z niej zaburzenia metaboliczne)cukrzycapredyspozycje rodzinne i genetyczne (zawał w rodzinie w wywiadzie)Otyłość (zwłaszcza brzuszna). Morfologia zawału mięśnia sercowegoDokonany zawał mięśnia sercowego pod względem ...

Ludwik XVIII ...

Celuloza ...

Grzybica ...

Otyłość brzuszna ...

Niepłodność Przypisy Czynniki zależne od kobietyCzynniki ogólnoustrojowe: cukrzyca choroby tarczycychoroby nadnerczypoważne schorzenia nerek i wątrobyprzyczyny psychogennealkoholizmOtyłość lub nadmierna chudość Choroby weneryczne Choroby przysadki mózgowej zespół Kallmanna hiperprolaktynemia niedoczynność przysadki mózgowejChoroby jajników (powodują ...

Fast food ...

Owies je dla celów profilaktycznych, dla uniknięcia tzw. chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, Otyłość, cukrzyca czy rak jelita grubego. Mówi się również że błonnik przyczynia ...

Otyłość Otyłośćobesitas ICD-10 E66 E66.0Otyłość spowodowana nadmierną podażą energiiE66.1Otyłość polekowaE66.2Ciężka Otyłość z hipowentylacją pęcherzykowąE66.8Inne postacie otyłościE66.9Otyłość, ...

Błonnik ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Otyłość":

Szkielet osiowy człowieka (plansza 19) siedzenia, pisania, czytania złe przyzwyczajenia – np. noszenie teczki na jednym ramieniu niewłaściwe odżywianie, Otyłość złe oświetlenie miejsca pracy brak ruchu na świeżym powietrzu przebyte choroby np. krzywica Skrzywienia kręgosłupa ...

Higiena żywienia i żywności (plansza 20) ...

Choroby układu krwionośnego (plansza 13) zachorowania płeć - częściej chorują mężczyźni palenie tytoniu siedzący tryb życia podniesiony poziom cholesterolu nadciśnienie tętnicze cukrzyca Otyłość ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie