Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

odżywianie

odżywianie - pobieranie przez organizm substancji ze środowiska zewnętrznego, stanowiących materiał do budowy i odnowy składników ciała oraz źródło energii. Rozróżnia się 2 rodzaje odżywiania: autotrofizm (samożywność) i heterotrofizm (cudzożywność). Organizmy autotroficzne, głównie rośliny, pobierają proste związki organiczne, heterotrofy zaś (wszystkie zwierzęta, część bakterii, grzyby, niektóre rośliny kwiatowe) odżywiają się pokarmem zawierającym złożone substancje organiczne. Zależnie od rodzaju pobieranego pokarmu rozróżnia się zwierzęta roślinożerne i mięsożerne, a wśród nich drapieżne — polujące na zdobycz i zwierzęta żywiące się padliną (nekrofagi) oraz żywiące się odchodami (koprofagi). Wiele zwierząt, nazywanych heterofagami, żywi się pokarmem zarówno roślinnym, jak i zwierzęcym, natomiast monofagi pobierają pokarm ze ściśle określonego gatunków rośliny lub zwierzęcia. Pobrane z otoczenia substancje są rozkładane w przewodzie pokarmowym na prostsze związki (trawienie), które po wchłonięciu do krwi ulegają dalszemu przetworzeniu, gł. w wątrobie, i są ostatecznie wykorzystywane w tkankach jako materiał budulcowy i energetyczny.


Inne hasła zawierające informacje o "odżywianie":

Grzyby ...

Pstrąg źródlany ...

Pstrąg tęczowy ...

Głowacz białopłetwy ...

Pstrąg potokowy ...

Parzydełkowce ...

Arystoteles trzy części duszy, odpowiadające różnym poziomom organizacji życia:dusza wegetatywna wiąże się z odżywianiem i rośnięciem; stanowi formę roślin, zwierząt i ludzi;dusza zmysłowa czyni zdolnym ...

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna - żywność , której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się psychologiczny lub/i fizjologiczny wpływ na ludzki organizm; może np. ...

Roślinożerność ...

Otyłość brzuszna brzusznej. Przyczyny otyłości brzusznejGłównymi przyczynami otyłości brzusznej jest nieodpowiedni styl życia, złe odżywianie, nieuprawianie sportu. Choroba ta może mieć również podłoże genetyczne, hormonalne oraz ...


Inne lekcje zawierające informacje o "odżywianie":

Szkielet osiowy człowieka (plansza 19) podczas siedzenia, pisania, czytania złe przyzwyczajenia – np. noszenie teczki na jednym ramieniu niewłaściwe odżywianie, otyłość złe oświetlenie miejsca pracy brak ruchu na świeżym powietrzu przebyte choroby np. krzywica Skrzywienia ...

Budowa i rola części biernej układu ruchu (plansza 4) chondrocyty (B). Nie jest unaczyniona ani unerwiona (odżywianie zachodzi z łącznotkankowej ochrzęstnej na drodze dyfuzji). Rodzaje tkanki ...

Skóra (plansza 15) dostęp świeżego powietrza do skóry – stosowanie odpowiednich, przewiewnych ubrań właściwe odżywianie dostarczające witamin i soli mineralnych hartowanie skóry poprzez naprzemienny zimny ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie