ocet
ocet - wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku, zwykle 6-procentowy lub 10-procentowy. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Stosowany jako przyprawa zakwaszająca. Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, w niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw.
Rozróżniamy ocet spirytusowy - powstający w wyniku fermentacji spirytusu (po rozcieńczeniu do odpowiedniego stężenia), oraz ocet winny - powstający w wyniku fermentacji wina. Ocet winny – w zależności od tego, z jakiego powstał wina – może być biały lub czerwony. Bardzo znany jest ocet balsamiczny produkowany w okolicach Modeny we Włoszech, o wyjątkowo intensywnym winnym zapachu i łagodnym smaku. Często stosowane są octy produkowane z win i moszczów owocowych (np. ocet jabłkowy), zachowujące do pewnego stopnia smak, a zwłaszcza zapach owoców, cenne zwłaszcza jako przyprawa do sałatek i surówek. Dość popularne są octy aromatyzowane lub smakowe, otrzymywane (także w warunkach domowych) przez macerowanie w surowym occie ziół, przypraw, warzyw lub owoców takich jak bazylia, tymianek, rozmaryn, różne rodzaje pieprzu, czosnek, cytryna, orzechy itp. W kuchni japońskiej popularny i bardzo często używany jest ocet ryżowy, produkowany z gorszych gatunków sake, o przyjemnym zapachu i nieco słodkawym smaku.
Ocet może być istotnym składnikiem sosów (zwłaszcza zimnych, np. większości majonezów, tradycyjnego vinaigrette itp.). Jest też najważniejszym składnikiem marynat stosowanych do konserwowania ogórków, grzybów i tzw. pikli (młodych warzyw, orzechów itp., stosowanych jako zakąska lub dodatek do sałatek). Używany też bywa jako składnik zapraw do macerowania mięsa lub ryb przed smażeniem, a zwłaszcza pieczeniem.
Ze względu na niską cenę i łatwą dostępność, ocet spirytusowy bywa do dziś powszechnie używany w gospodarstwie domowym jako podręczny środek czyszczący, dezynfekujący i odkamieniający oraz jako składnik w wielu tradycyjnych przepisach na domowe odplamiacze, kosmetyki, a nawet lekarstwa. Ocet spirytusowy może być spożywany jedynie w niewielkich ilościach (zależnie od stężenia kwasu octowego) ponieważ niszczy on czerwone krwinki u ssaków.
Inne hasła zawierające informacje o "ocet":
Papirus
...
Mumifikacja
...
Sushi
...
Kwas jabłkowy
...
Buk zwyczajny
sportowych i wiele przedmiotów codziennego użytku. Przemysł chemiczny wytwarza z niego papier, ocet drzewny, węgiel drzewny i olej smołowy. Nadaje się do toczenia.Drewno ma ...
Dżuma
dżumą także specjalnymi antidotami: najcenniejszym z nich była
driakiew
, ale stosowano też ocet siedmiu złodziei (
ocet winny
, w którym przez 12 dni moczono
bylicę ...
Borowik szlachetny
...
Dieta bezglutenowa
...
Ocet winny
nadania kwaskowego smaku przyrządzanym potrawom.Do
sałatek
i
surówek
stosuje się głównie biały ocet winny, zaś do
marynat
stosowanych do moczenia
wołowiny
,
cielęciny
czy
jagnięciny
...
Srebro
właściwości antybakteryjne. Właściwości lecznicze opisywał
Hipokrates
, a
Fenicjanie
przechowywali wodę, wino i ocet w naczyniach wykonanych ze srebra.Związki srebra były używane podczas
I wojny ...
Inne lekcje zawierające informacje o "ocet":
Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 16)
...
Mieszaniny (plansza 3)
(np.powietrze)
piany (np. woda sodowa)
piany stałe
(np. pumeks)
ciecz
aerozole i mgły (np.
deszcz)
roztwory właściwe (np.ocet)
emulsje (np.mleko)
(np. mokra gąbka)
ciało stałe
dymy (np. kurz)
roztwory właściwe, koloidy
i zawiesiny
stopy metali ...
012. Nicienie (plansza 12)
...
|