|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Lawasz
LawaszLawasz –
ormiański
chleb pochodzący z
Zakaukazia
i
Wyżyny Armeńskiej
. Lawasz na erywańskim targowisku Odgrywa szczególnie ważną rolę w kuchni ormiańskiej. Znany jest także w
Iranie
,
Gruzji
,
Azerbejżanie
, na
Krymie
i niektórych rejonach
Turcji
. Jest wypiekany w piecach tonir. Ciasto przygotowuje się z
mąki pszennej
. Do mąki, wody i soli dodaje się
zakwas
. Po urośnięciu ciasto dzieli się na kawałki po ok. 200-300 g. Potem rozwałkowuje się je na placki o długości 50-80 cm i szerokości 25-40 cm i przykleja do ścian pieca. Piecze się je ok. 2-5 minut. Linki zewnętrzne
Lawasz
Inne hasła zawierające informacje o "Lawasz":
Kebab
...
Lawasz
Lawasz –
ormiański
chleb pochodzący z
Zakaukazia
i
Wyżyny Armeńskiej
.Lawasz na erywańskim ...
Kategoria:Pieczywo
...
Kategoria:Artykuły wymagające uzupełnienia źródeł od 2010-05
...
Ormianie
kolejności przyprawiania potraw.
W kuchni ormiańskiej bardzo ważną rolę odgrywają szaszłyki, chleb ormiański (Lawasz), a także warzywa i owoce, bowiem wykorzystuje się je do wyrobów ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Lawasz":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|