Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Lawasz

Lawasz

Lawaszormiański chleb pochodzący z Zakaukazia i Wyżyny Armeńskiej .

Lawasz na erywańskim targowisku

Odgrywa szczególnie ważną rolę w kuchni ormiańskiej. Znany jest także w Iranie , Gruzji , Azerbejżanie , na Krymie i niektórych rejonach Turcji .

Jest wypiekany w piecach tonir. Ciasto przygotowuje się z mąki pszennej . Do mąki, wody i soli dodaje się zakwas . Po urośnięciu ciasto dzieli się na kawałki po ok. 200-300 g. Potem rozwałkowuje się je na placki o długości 50-80 cm i szerokości 25-40 cm i przykleja do ścian pieca. Piecze się je ok. 2-5 minut.

Linki zewnętrzne

Lawasz


Inne hasła zawierające informacje o "Lawasz":

Kebab ...

Lawasz Lawasz – ormiański chleb pochodzący z Zakaukazia i Wyżyny Armeńskiej .Lawasz na erywańskim ...

Kategoria:Pieczywo ...

Kategoria:Artykuły wymagające uzupełnienia źródeł od 2010-05 ...

Ormianie kolejności przyprawiania potraw. W kuchni ormiańskiej bardzo ważną rolę odgrywają szaszłyki, chleb ormiański (Lawasz), a także warzywa i owoce, bowiem wykorzystuje się je do wyrobów ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Lawasz":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie