Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

mąka

mąka - powszechnie stosowany produkt do wyrobu pieczywa i ciast, powstały poprzez silne rozdrobnienie ziarna zbóż lub innych roślin.

Podstawowym celem produkcji mąki jest wyizolowanie z ziaren bielma, którego zawartość określa rodzaj mąki.

Produkcja mąki

Poszczególne rodzaje mąki produkowane są poprzez zmielenie ziaren odpowiedniej rośliny, obecnie głównie na skalę przemysłową – w młynie zbożowym. Praktyka mielenia zboża na mąkę jest jednak znana od czasów prehistorycznych, początkowo poprzez rozcieranie na płaskich kamieniach, które ustąpiły miejsca żarnom młynów wodnych i wiatrowych. Młynarstwo przemysłowe rozwinęło się natomiast dopiero na początku XX wieku.

Rodzaje i zastosowanie mąki

Wiele rodzajów mąk można podzielić na m.in. produkowane ze zbóż i wytwarzane z innych niż zboża roślin. Stosowany jest także podział na mąki tzw. chlebowe i niechlebowe.

Do mąk chlebowych zaliczamy mąki pszenne i żytnie, są one zgodnie z nazwą wykorzystywane do wypieku chleba, ale także różnych innych wyrobów piekarniczych i cukierniczych.

Wśród mąk niechlebowych znajdują się zarówno mąki zbożowe, jak i produkowane z innych roślin. W sztuce kulinarnej są one używane w zasadzie jako dodatek do mąk chlebowych, czasem również samodzielnie. Mąki tego rodzaju są wytwarzane m.in. ze pszenżyta, jęczmienia, owsa, kukurydzy (mąka kukurydziana), ryżu, soi, gryki, grochu i innych roślin.

Istnieje także tradycyjny podział na mąki jasne i ciemne, wśród których te drugie są gatunkami pośledniejszymi (choć bardziej użytecznymi m.in. dla osób będących na diecie – są bardziej odżywcze). Produkowane są także mąki specjalne, z dodatkami specjalnymi.

Typy mąki

Tradycyjnie używanym określeniem rodzaju mąki jest tzw. wyciąg mąki – określany w procentach jako stosunek masy wyprodukowanej mąki na 100 kg zużytego ziarna (resztę stanowiły usunięte otręby). Większy wyciąg charakterystyczny był dla mąki razowej (z ziarna raz mielonego), w której otręby usuwane są w niewielkim stopniu.

Obecnie używanym sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest poprzez pomiar masy składników mineralnych (popiół), pozostałych po spaleniu (teoretycznym) próbki 100 kg danego typu mąki w znormalizowanych warunkach. Wielkość ta wyrażana jest w gramach. W praktyce masa popiołu określa zawartość w mące otrąb i innych części niebędących bielmem ziarna. Zarówno wyciąg, jak i typ mąki są określeniami stosowanymi w piekarnictwie – stąd mają one zastosowanie w przypadku mąk chlebowych.


Inne hasła zawierające informacje o "mąka":

Płyn Lugola ...

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" ...

Pica które są w pewnym sensie żywnością, takie jak nieprzetworzone składniki żywności (np. mąka , surowe ziemniaki , skrobia ). Aby uznać tego typu zachowania za zaburzenie, muszą ...

Cukier trzcinowy ...

Film animowany xsi , Blender , Cinema 4D .animacja materiałów sypkich – tutaj przedmiotem animacji jest np. mąka, sól, cukier, piasek. Animacja polega na przesuwaniu i animowaniu takich właśnie ...

Papirus ...

Złoto skupieniach zbitych, włóknistych, pierzastych, blaszkowych.Tworzy też dendryty , druty oraz drobny pył (tzw.”złota mąka”).Niekiedy tworzy grudki a także sporej wielkości bryły – samorodki.Jest izostrukturalne ze ...

Pizza i Lazio w półdzikich warunkach. Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy, mąka musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów), ...

Makaron ...

Chleb a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana.Większość współczesnych rodzajów chleba spotykanych w Europie i USA jest bardzo ...


Inne lekcje zawierające informacje o "mąka":

Historia mówiąca o sile przeznaczenia (plansza 8) ...

Przemysł przetwórczy w Polsce (plansza 16) ...

121. Przetwórstwo przemysłowe i jego rozmieszczenie (plansza 5) mąka pszenna ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie