Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

drożdże

drożdże - jednokomórkowe grzyby workowe z rodziny drożdżowatych. Są to owalne lub cylindryczne komórki (1–10 ?m dł.), rozmnażają się głównie wegetatywnie, przez pączkowanie (tworząc kolonie), rzadziej przez zarodniki (drożdże zarodnikujące). Są organizmami saprofitycznymi - żyją na podłożach zawierających cukry proste, wywołując przeważnie w warunkach beztlenowych fermentację alkoholową. Znanych jest około 25 gatunków drożdży. Liczne odmiany są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, zwłaszcza fermentacyjnym, np. drożdże piwowarskie, drożdże winiarskie, drożdże gorzelnicze, różniące się swoistymi cechami związanymi z warunkami środowiska, co jest wykorzystywane w danym dziale przemysłu fermentacyjnego np. drożdże winiarskie w odróżnieniu od drożdży piwowarskich mogą fermentować moszcze w obecności substancji garbnikowych i kwasu siarkowego (moszcze siarkowane), wytwarzają poza alkoholem związki organiczne uwydatniające tzw. bukiet wina. Drożdże gorzelnicze, odznaczają się dużą energią fermentowania (zawartość wytwarzanego alkoholu w podłożu 10–12%). W piekarnictwie mają zastosowanie drożdże piekarskie, których istotną właściwością jest tzw. siła pędna, tj. zdolność spulchniania ciasta przez wytwarzający się dwutlenek węgla. Nazwą drożdże w najszerszym znaczeniu technologicznym, obejmuje się również niektóre gatunki grzybów niedoskonałych, które rozmnażając się szybko w warunkach tlenowych (głównie na podłożu z melasy i wywarze melasowym z gorzelni przemysłowej), gromadzą w swej masie komórkowej znaczne ilości pełnowartościowego białka. Należą do nich gatunki z rodzaju Torulopsis, z których otrzymuje się tzw. drożdże spożywcze, pospirytusowe i drożdże paszowe. Istnieją także gatunki z rodzaju Candida, o bardzo krótkim okresie zdwajania biomasy, zawierającej cenne białko, jak też gatunki szkodliwe dla zdrowia, będące sprawcami niepożądanych cech lub wad produktów spożywczych (np. powstawanie śluzu, niewłaściwego zapachu, plam na wyrobach mleczarskich). Niektóre z nich powodują niekorzystne zmiany środowiska (np. gorzknienie mleka i śmietany).


Rys. Komórki drożdży


Inne hasła zawierające informacje o "drożdże":

Oddychanie komórkowe powracają do metabolizmu oddychania tlenowego opisanego powyżej.Wiele mikroorganizmów, szczególnie bakterie , a także drożdże zdolne są okresowo lub stale wytwarzać ATP bez dostępu tlenu. W ...

Grzyby grzybów kapeluszowych, uznane za smaczne, a przynajmniej nietrujące. Ponadto "jadalne" są też drożdże i niektóre gatunki pleśni związane z produkcją serów . grzyby trujące - grzyby, ...

Browar ...

Chromosom histonowych lub histonopodobnych (u prokariotów). W komórkach organizmów prokariotycznych i niektórych eukariotycznych (drożdże, pierwotniaki) występują również nieosłonięte, koliste cząsteczki DNA zwane plazmidami .U organizmów eukariotycznych ...

Błona komórkowa ...

Wacław Dąbrowski ...

Inwertaza ...

Pizza ...

Chleb są: mąka pszenna lub mąka żytnia , woda , sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub kwaśne mleko (w celu wywołania fermentacji ).Celem fermentacji jest zawsze wytworzenie ...

Wino ...


Inne lekcje zawierające informacje o "drożdże":

108. Odżywianie się (plansza 14) do poprawnego wzrostu kośćca - główne źródła: mleko, jaja, drożdże, masło, wątroba, tran ...

Składniki odżywcze i ich rola (plansza 20) e height=380 width=770 > Witamina B1 – źródła pokarmowe: drożdże, otręby, chleb razowy, kiełki zbóż, rośliny strączkowe, mleko, mięso, żółtka jaj. ...

Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę (plansza 13) niedobór u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej płodu Ziarna zbóż, drożdże, jarzyny liściaste Syntetyzowana przez bakterie flory jelitowej. Witamina B12 (kobalamina) Ważna w przemianach kwasów ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie