Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

technik żywienia i gospodarstwa domowego

Zajmuje się organizacją, nadzorem a także kieruje pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, bary.

Zadania zawodowe:
  • obsługiwanie maszyn i urządzeń gastronomicznych zainstalowanych w części handlowej i produkcyjnej zakładu oraz nadzorowanie prawidłowości eksploatacji tych urządzeń (maszyny do obróbki zimnej surowca, urządzenia grzejne: elektryczne i gazowe, automaty i półautomaty, urządzenia chłodnicze, kasy rejestracyjne, kelnerskie itp.)
  • organizowanie i nadzorowanie obsługi konsumentów oraz prac w dziale produkcyjnym placówek (w tym udzielanie instruktażu przywarsztatowego w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji)
  • organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesu produkcyjnego wszystkich asortymentów potraw zgodnie z obowiązującymi recepturami (odbiór jakościowy surowców i towarów, magazynowanie, obróbka wstępna, termiczna, wykończenie i dekorowanie, ekspedycja)
  • dokonywanie organoleptycznej oceny potraw i napojów oraz ocenianie zgodności ich wykonania z przepisami kulinarnymi
  • pobieranie prób potraw i napojów do badań laboratoryjnych
  • nadzorowanie przestrzegania wymogów sanitarnych oraz bhp w placówkach gastronomicznych
  • ustalanie asortymentu produkcji i sprzedaży oraz specjalności zakładu stosownie do typu zakładu oraz podaży surowców i towarów
  • przygotowywanie pracowników do wprowadzenia nowych typów maszyn i urządzeń do produkcji i obsługi konsumentów oraz nowych technologii sporządzania potraw
  • organizowanie zaopatrzenia materiałowego i surowcowego dla placówek gastronomicznych, współdziałanie w opracowaniu planów dla zakładów gastronomicznych i rozliczanie się z ich wykonania
  • prowadzenie kalkulacji cen sprzedaży w zakładach gastronomicznych, organizowanie pracy magazynu (przechowywanie surowców i materiałów pomocniczych, prowadzenie dokumentacji magazynowej)
  • opracowywanie jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów, z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia
  • prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej i technologicznej w placówkach gastronomicznych
  • prowadzenie gospodarki środkami materialnymi, finansowymi i kadrami w placówkach gastronomicznych
  • organizowanie i przeprowadzanie kontroli wewnętrznej, ocenianie prawidłowości rozwiązań funkcjonalno-użytkowych, wyposażenia, organizacji
  • opracowywanie projektów usprawnień i programów użytkowych dla inwestycji gastronomicznych
  • dokonywanie oceny założeń techniczno-organizacyjnych projektów technologicznych lub projektów modernizacji i adaptacji placówek

Przedmioty zawodowe:
działalność usługowa; higiena żywienia; placówki żywienia; technologia produkcji gastronomicznej; obsługa konsumenta; sługi gastronomiczne; podstawy przedsiębiorczości

Nauka kierunku w wybranym województwie:

Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego DOLNOŚLĄSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego KUJAWSKO-POMORSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego LUBELSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego LUBUSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego ŁÓDZKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego MAŁOPOLSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego MAZOWIECKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego OPOLSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego PODKARPACKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego PODLASKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego POMORSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego ŚLĄSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego ŚWIĘTOKRZYSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego WARMIŃSKO-MAZURSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego WIELKOPOLSKIE
Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie