Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Musztarda

Musztarda

Kromka chleba posmarowana musztardą

Musztardaprzyprawa , której głównym składnikiem są ziarna gorczycy - białej , czarnej lub sarepskiej ; w wielu językach jako "musztarda" funkcjonuje słowo "gorczyca". Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu , działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi[1]).

Spis treści

Rodzaje musztard

Różne rodzaje musztardy. W lewym górnym rogu ziarnka gorczycy

Musztarda powstaje w wyniku łączenia ziaren gorczycy (zwykle mielonych) z octem . Poprzez dodanie różnego rodzaju przypraw, wykorzystanie różnych gatunków gorczycy i sposobu jej mielenia powstało wiele odmian musztardy, m.in.:

  • sarepska – tworzona z gorczycy sarepskiej , uprawianej głównie w Rosji ;
  • kremska – bardzo drobno mielona, dość słodka;
  • dijon – ostra i dość słona, przyprawiana moszczem winnym;
  • francuska – większość ziaren gorczycy pozostaje w całości, użyty do produkcji jest ocet winny , często dodatkiem jest także wino ;
  • bawarska;
  • delikatesowa;
  • jerozolimska;
  • stołowa – na ogół średnio pikantna, jasna, popularna odmiana musztardy;
  • węgierska;
  • rosyjska – bardzo ostra, z grubo mieloną gorczycą.

Dzięki dodatkom powstają musztardy smakowe , m.in.:

  • miodowa,
  • chrzanowa itp.

Na ogół musztardy o tej samej nazwie, lecz różnych wytwórców, znacznie różnią się od siebie smakiem.

Zastosowanie

Musztarda używana jest do poprawiania smaku potraw, głównie mięs, wędlin. Musztarda jest ważnym składnikiem sosów musztardowych.

Przypisy

  1. Gorczyca biała używana do sporządzania musztardy jest środkiem stosowanym w: zwapnieniu żył, wysokiemu ciśnieniu krwi, reumatyzmie, złej przemianie materii, wypryskach skórnych.- Vilmos Romavary, Wydanie II z języka węgierskiego przetłumaczyła Grażyna Bodasińska, Rośliny przyprawowe i przyprawy węgierskiej kuchni Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1988,

Zobacz też

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Musztarda":

Olsztyn ...

Frytki ...

Tartrazyna ...

Kuchnia francuska ...

Hot dog ...

Bylica draganek ...

Chutney ...

Kategoria:Przyprawy ...

Sos majonezowy ...

Musztarda Kromka chleba posmarowana musztardąMusztarda – przyprawa , której głównym składnikiem są ziarna gorczycy - białej , czarnej ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Musztarda":

030. Düsseldorf - najdłuższy kontuar świata (plansza 24) - kształtować seit langem - od dawna die Gewürzmischungen - mieszanki przypraw der Senf - Musztarda die Gemeinde - wspólnota ...

019. Artykuły spożywcze (plansza 17) - pieprz die Majonäse - majonez die Speisewürze - przyprawa do potraw der Senf - Musztarda ...

W górach (plansza 10) ist mit Schnee bedeckt. Cały krajobraz jest pokryty śniegiem. Der Schnee von gestern – Musztarda po obiedzie Der Schnee knierscht – śnieg skrzypi Die Schneeflocke – płatek śniegu ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie