Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Kwas masłowy

Kwas masłowy

Kwas masłowy
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
kwas butanowy
Inne nazwykwas propanokarboksylowy
Wzór sumarycznyC4H8O2
Inne wzoryC3H7COOH
SMILES
CCCC(=O)O
Masa molowa 88,1051 g / mol
Identyfikacja
Numer CAS 107-92-6
Niebezpieczeństwa
Zagrożenia
Żrący
Żrący
(C)
Temperatura zapłonu 72 °C
Zwroty ryzyka R34
Zwroty bezpieczeństwa S26, S36, S45
Numer RTECS ES5425000
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Kwas masłowy (nazwa systematyczna: kwas butanowy, wzór półstrukturalny skrócony CH3(CH2)2COOH ) – związek chemiczny , jeden z kwasów karboksylowych . Występuje on w zjełczałym maśle , nadaje lekko gorzki posmak wielu serom i tworzy się w żołądku , w którym zbyt długo zalegają produkty mlekopochodne.

Spis treści

Właściwości

Kwas masłowy to w temperaturze pokojowej oleista, bezbarwna ciecz. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i większości organicznych rozpuszczalników polarnych ( aceton , etanol , eter dietylowy itp.).

W mniejszych stężeniach (od 10 do 100 ppm ) nadaje potrawom lekko gorzki smak, z zauważalną nutą słodką. W nieco większych stężeniach jego zapach kojarzy się wielu ludziom z wymiocinami, ze względu na to, że to właśnie ten związek nadaje charakterystyczny zapach wymiocinom małych dzieci, które są nadmiernie karmione mlekiem . W dużych stężeniach posiada ostry, intensywny, trudny do zniesienia zapach zjełczałego tłuszczu.

Otrzymywanie

Kwas masłowy produkuje się najczęściej w tzw. "masłowej" fermentacji skrobi , w której do wodnego roztworu skrobi dodaje się bakterii normalnie stosowanych do fermentacji serów (Bacillus subtilis). W laboratorium można go też otrzymać poprzez przepuszczanie tlenku węgla (CO) przez mieszaninę octanu sodu (CH3COONa) i etanolanu sodu (CH3CH2ONa) w temperaturze 205 °C.

W wielu procesach przemysłowych kwas masłowy powstaje jako produkt uboczny, który najczęściej wyodrębnia się poprzez strącanie go wodorotlenkiem wapnia (Ca(OH)2), gdyż sól wapniowa kwasu masłowego jest nierozpuszczalna w wodzie.

Zastosowanie

Kwas masłowy ma zastosowanie do produkcji środków zapachowych, barwników i leków .

Chociaż ma wyjątkowo wstrętny zapach, jego pochodne estrowe pachną bardzo ładnie i są stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji esencji owocowych. Na przykład maślan butylu ma zapach ananasa .

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Kwas masłowy":

Nadciśnienie tętnicze ...

Oddychanie komórkowe fibrisolvents, Eubracterium limosum przeprowadzają fermentację masłową . W wyniku tego procesu wytwarzany jest Kwas masłowy , kwas octowy , a także duże ilości wodoru i CO2. Oba ...

Kwas fosforowy ...

Zawał mięśnia sercowego ...

Kwasy organiczne ...

Jarząb pospolity ...

Aldehyd glicerynowy ...

Towar ...

Hemofilia ...

Grupa karbonylowa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kwas masłowy":

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie