Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Mięso drobiowe

Mięso drobiowe

Mięso drobiowe to mięso ptaków hodowlanych , zawierające duże ilości białka i małe ilości tłuszczu (zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków ). W porównaniu z wieprzowiną i wołowiną charakteryzuje się większą wartością odżywczą i dietetyczną. W Polsce stanowi 25% spożywanego mięsa[].

Spis treści

Główne zalety

Przyrządzanie

Mięso drobiowe jest łatwe do przyrządzenia i nadaje się niemal do każdej potrawy we wszelakich formach[]:

  • gotowany
  • duszony
  • smażony
  • pieczony

Historia

Dawniej w Polsce do mięsa drobiowego dodawano głównie[]:

Drób często przyrządzano z sosami[]:

Na przełomie XVIII i XIX wieku do Europy przyszła moda na kuchnię francuską, a głownie na dania faszerowane. Wtedy kurczęta nadziewane, rolady i roladki z nadzieniami i farszami z nich robionymi stały się przysmakiem całego kontynentu[]. Kurczak jest jednym z najsmaczniejszych dań[] i w dodatku, prostym do zrobienia na wiele sposobów.

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Mięso drobiowe":

Bóbr europejski ...

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" ...

Anarchizm ...

Wigilia Bożego Narodzenia ...

Władysław Gomułka ...

Teatr ...

Obwód czerkaski ...

Konserwacja żywności ...

Montevideo ...

Przemysł mięsny ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Mięso drobiowe":

W restauracji (plansza 16) ...

127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26) ...

Ptaki 2 (plansza 31) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie