Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Misoshiru

Misoshiru

Czarka misoshiru "z torebki"

Misoshiru ( jap. 味噌汁 miso shiru) (zupa miso) – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie " dashi " z dodatkiem pasty sojowej zwanej miso , oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu , ryby oraz wodorosty wakame . Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby.

Bibliografia

  • Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
  • Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
  • Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
  • Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Misoshiru":

Kuchnia japońska ...

Kategoria:Kuchnia japońska ...

Dashi ...

Miso ...

Misoshiru Czarka Misoshiru "z torebki"Misoshiru ( jap. 味噌汁, miso shiru) (zupa miso) – tradycyjna japońska ...

Undaria pierzastodzielna ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Misoshiru":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie