|
Misoshiru
MisoshiruCzarka misoshiru "z torebki" Misoshiru (
jap.
味噌汁, miso shiru) (zupa miso) – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie "
dashi
" z dodatkiem pasty sojowej zwanej
miso
, oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się
tofu
, ryby oraz wodorosty
wakame
. Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. Bibliografia- Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
- Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
- Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
- Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,
Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Misoshiru":
Kuchnia japońska
...
Kategoria:Kuchnia japońska
...
Dashi
...
Miso
...
Misoshiru
Czarka Misoshiru "z torebki"Misoshiru (
jap.
味噌汁, miso shiru) (zupa miso) – tradycyjna japońska ...
Undaria pierzastodzielna
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Misoshiru":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|