|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Miso
MisoMiso (
jap.
味噌, miso) tradycyjna gęsta
pasta
japońska produkowana ze sfermentowanego
ryżu
,
pszenicy
lub
soi
, z solą i
drożdżami
. Najbardziej tradycyjna odmiana miso sporządzana jest z soi. Najczęściej gęsta pasta używana jest do sosów, kiszonych (piklowanych) warzyw lub mięs, a także miksowana z
dashi
, tworząc
misoshiru
(
jap.
味噌汁, miso-shiru), najpopularniejszą w Japonii zupę. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz bogactwu witamin i substancji mineralnych, miso odgrywała najważniejszą rolę żywieniową w feudalnej
Japonii
. Miso nadal jest bardzo rozpowszechniona zarówno w tradycyjnej kuchni japońskiej, jak i w nowoczesnym żywieniu. Miso jest przeważnie słona, lecz smak i aromat zależą od wielu czynników i składników użytych w czasie procesu fermentacji. Istnieje szeroka gama odmian miso – słone, słodkawe, ziemiste, owocowe i pikantne. Bibliografia- Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
- Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
- Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
- Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,
Inne hasła zawierające informacje o "Miso":
Kuchnia japońska
...
Kropidlak
...
Nagoja
...
Kategoria:Kuchnia japońska
...
Ramen
jajka, nasiona sezamu. Zupa często przyprawiana jest też sosem sojowym lub (rzadko) Miso. Rodzaje ramenuRamen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go ...
Miso
Miso sklep,
Kyoto
Zupa
Misoshiru
Miso (
jap.
味噌, Miso) tradycyjna gęsta
pasta
japońska produkowana ...
Misoshiru
...
Kategoria:Potrawy z ryżu
...
Prefektura Ehime
...
Portal:Japonia
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Miso":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|