|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Micela
MicelaMicele to
cząstki
występujące w trwałych
emulsjach
. Tworzą je
związki chemiczne
o własnościach
amfifilowych
. Micele są kulistymi tworami zawierającymi od kilkudziesięciu do kilkuset cząsteczek.
Cząsteczki
amfifilowe posiadają zwykle wydłużony kształt, przy czym jeden ich koniec ma własności polarne a drugi apolarne. W
rozpuszczalnikach
polarnych, polarny koniec każdej cząsteczki "poszukuje" polarnego środowiska, na skutek czego samorzutnie ustawia się na zewnątrz miceli. Drugi, apolarny koniec "chowa" się we wnętrzu miceli na skutek czego ma kontakt z apolarnymi końcami innych cząsteczek i jest jednocześnie odseparowany od rozpuszczalnika. W przypadku gdy emulsja tworzy się w rozpuszczalniku apolarnym struktura miceli jest dokładnie odwrotna - polarne końce cząsteczek znajdują się w jej wnętrzu, zaś apolarne na zewnątrz. Na granicy micel i rozpuszczalnika zachodzi zjawisko
solwatacji
, co powoduje, że micela składa się z kłębka cząsteczek substancji rozpuszczonej i cienkiej otoczki cząsteczek rozpuszczalnika na stałe związanej z micelą.
Inne hasła zawierające informacje o "Micela":
Samoorganizacja molekularna
...
Mydła
...
Cząstka
...
Trawienie
...
Amfifilowość
...
Micela
na zewnątrz.Na granicy micel i rozpuszczalnika zachodzi zjawisko
solwatacji
, co powoduje, że Micela składa się z kłębka cząsteczek substancji rozpuszczonej i cienkiej otoczki cząsteczek ...
Mleko
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Micela":
Mieszaniny (plansza 12)
zaś zawierającym jony jodkowe ujemne.
Cząstka dowolnego koloidu posiadająca ładunek nosi nazwę miceli.
Micela AgCl wytrąconego nadmiarem jonów chlorkowych Cl-
...
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3 (plansza 18)
...
109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka (plansza 19)
mniejszym lub większym stopniu. Razem z solami żółciowymi (żółć) tworzą zestawy zwane Micelami. Dzięki temu łatwiej przedostają się do komórek nabłonkowych kosmków jelita cienkiego, ...
|
|
|
|