Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Makaron

Makaron

Niektóre rodzaje klasycznych makaronów
Typy makaronów

Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki , wody i niekiedy jaj ( mówimy wtedy o makaronie jajecznym) o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

Powstaje z ciasta zagniecionego z mąki (zwykle białej pszennej ) z wodą (czasem z mąki i jaj) i solą. Ciasto następnie rozwałkowuje się, lekko podsusza i kroi najczęściej na cienkie wstęgi. W warunkach przemysłowych makaronom nadaje się różnorodne kształty: wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki, okolicznościowe kształty związane ze świętami itp. Ciasto bywa także barwione , np. sokiem ze szpinaku na kolor zielony itp. Po wysuszeniu makaron jest pakowany i dostępny w handlu najczęściej w ok. półkilogramowych opakowaniach.

Najstarszy makaron znaleziono w Chinach , miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki . To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy sprowadził go znany wenecki podróżnik, Marco Polo . Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie[], natomiast Arabowie udokumentowali istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech ok. XII wieku[], czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Wrzuca się go na gorącą osoloną wodę i gotuje, w zależności od formy, od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente , czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach.

Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań, jak np. spaghetti , zapiekanka itp., lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami , serem żółtym, białym, także na słodko.

Makaron ( wł. pasta) jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej .

Wyróżnia się wiele rodzajów makaronu:

  • Anelli
  • Abachini
  • Agnolotti
  • Barbine
  • Bavette, Bavettine
  • Bigoli
  • Bucatini
  • Campanelle
  • Canalini
  • Cannelloni
  • Capellini, Capelli d'Angelo
  • Cappelletti
  • Casarecce
  • Casoncelli
  • Castellane
  • Cataneselle
  • Cavatelli
  • Celentani
  • Chifferi
  • Chitarrine
  • Conchiglie
  • Cocci di Sicilia
  • Conchiglioni
  • Corallini
  • Cotelli, Cavatappi
  • Creste di Gallo
  • Cavalline
  • Ditali, Ditalini, Ditaloni
  • Eliche
  • Fagottini
  • Farfalle , Farfalline, Farfalloni
  • Fettuccine
  • Filini
  • Fisarmoniche
  • Fregnacce
  • Fusilli
  • Garganelli
  • Gemelli
  • Girandole
  • Girandole
  • Gnocchi , Gnocchetti
  • Gobbetti
  • Gramigna
  • Grattini, Grattoni
  • Lancette
  • Lasagne , Lasagnette
  • Linguine
  • Limoncini
  • Maccheroni, Maccheroncini
  • Mafaldine
  • Maltagliati
  • Maniche, Mezze maniche
  • Mezzelune
  • Midolline
  • Orecchiette
  • Paccheri
  • Pappardelle
  • Penne, Penne Rigate
  • Pici
  • Pireneri
  • Pipette Rigate
  • Puntine
  • Pizzoccheri
  • Quadretti
  • Ravioli
  • Reginette
  • Riccioli
  • Ricciutelle
  • Rigatoni
  • Risi, Risoni
  • Rotelle, Ruote
  • Sedani, Sedanini
  • Sorprese
  • Sospetti
  • Spaccatelle
  • Spaghetti , Spaghettini, Spaghettoni
  • Spighe
  • Stelle, Stelline
  • Strangozzi
  • Stringoli
  • Strozzapreti
  • Tagliatelle
  • Taglierini
  • Tagliolini
  • Tempestine
  • Torchietti
  • Tortellini
  • Tortelloni
  • Tortiglioni
  • Tripolini
  • Trenette
  • Vermicelli, Vermicellini
  • Ziti, Zitoni

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Makaron":

Żywność syntetyczna ...

Przemysł młynarski ...

Kuchnia włoska ...

Makaron Niektóre rodzaje klasycznych MakaronówTypy MakaronówMakaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki , wody i niekiedy ...

Kuchnia chińska Zupa z pierożkami wonton i MakaronemPrzekąski dim sum Kurczak gongbaoBudyń z tofu Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów ...

Wołek zbożowy przypadku braku ziarna larwy mogą się rozwijać w produktach mącznych takich jak Makaron czy suszony chleb. Samica rozpoczyna składanie jaja w ziarnie od wygryzienia ...

Latający Potwór Spaghetti ...

Borowik szlachetny ...

Dieta bezglutenowa ...

Kasza manna ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Makaron":

Jedzenie (plansza 17) mag Bratkartoffeln oder Nudeln mit Schinken und Käse überbacken. Lubię pieczone ziemniaki albo Makaron zapieczony z szynką i serem. Der Schmelzkäse – ser topiony So ein Käse! ...

Jedzenie (plansza 14) e height=380 width=770 > Makaron – die Nudel Nudeln sind beliebig geformte Teigwaren, die vor dem Verzehr ...

Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 4) człowiek powinien przeciętnie zjadać: 6 - 11 porcji produktów zbożowych: pieczywo, ryż, Makaron 3 - 5 porcji warzyw 2 - 4 porcji owoców 2 ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie