Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Masło

Masło

Kostka masła
Tradycyjnie wytworzone masło.

Masłotłuszcz jadalny w postaci zestalonej, otrzymywany z mleka krowiego, a właściwie ze śmietany . Nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych o określonej minimalnej zawartości tłuszczu (co najmniej 80% dla masła chłodniczego i extra, 72% dla masła śmietankowego). Masło wyrabia się w urządzeniach zwanych maselnicami .

Spis treści

Skład masła

W przypadku masła chłodniczego i extra około 82% masła to tłuszcze zarówno nasycone (54%), jednonienasycone (20%), wielonienasycone (3%) oraz izomery trans kwasów tłuszczowych (4-20%)[]. Masło śmietankowe zawiera 72-73% tłuszczu, obecne są w nim także składniki białkowe z mleka. Na niemal całą pozostałą masę masła składa się woda (19%). W maśle obecne są duże ilości witaminy A , karotenoidów oraz witaminy D i E pochodzenia naturalnego[]. Masło dostarcza dużych ilości cholesterolu od 220 do 250 mg/100 g produktu. Masło śmietankowe zawierające 73,5% tłuszczu zawiera 659 kcal/100 g, a masło ekstra (82,5% tłuszczu) 735 kcal/100 g[1]. Prawdziwym kolorem masła jest biały, jednak konsumenci przyzwyczaili się do masła koloru kremowego, żółtawego, co uzyskuje się przez dodanie barwnika – naturalnego karotenu pochodzącego z marchwi .

Produkcja masła w średniowieczu (rok 1499)

Rodzaje masła

Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Odmienne technologie produkcji powodują mniejsze lub większe zróżnicowanie smaku. Z powodu naturalnego ukwaszenia śmietany masło ekstra zawiera maksymalnie 0,6% laktozy , zaś masło śmietankowe około 2-3%. Z tego powodu masło ekstra jest znacznie zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy , ale także dla osób starszych i chorych. Masło śmietankowe jest natomiast bardziej cenione z uwagi na walory smakowe.

Inne rodzaje masła:

  • masło serwatkowe – surowcem jest serwatka zamiast pełnego mleka
  • masło topione – przetopienie masła najczęściej mającego wady smaku, struktury, konsystencji lub barwy
  • masło bezwodne – dodatkowo odwirowywane i suszone próżniowo
  • masło dietetyczne – w porównaniu do zwykłego masła zawiera więcej wody i dodatki olejów jadalnych
  • masło smakowe – np. czekoladowe
  • ghi – masło klarowane o odmiennych właściwościach

W zależności od wymagań jakościowych wyróżnia się 5 rodzajów masła:

  • masło ekstra
  • masło delikatesowe
  • masło wyborowe
  • masło stołowe
  • masło śmietankowe

Dwa z nich, tj. ekstra i wyborowe, mogą być produkowane jako solone.

Przechowywanie masła

Podobnie jak inne tłuszcze, masło niewłaściwie lub zbyt długo przechowywane jełczeje . Zjełczałe masło nie powinno być używane. W celu wydłużenia czasu przechowywania mrozi się je, przechowuje w lodówce lub – obecnie coraz rzadziej – konserwuje solą . Innym sposobem przedłużenia trwałości jest przechowywanie bez dostępu powietrza – zanurzone w wodzie.

Wadą masła jest stosunkowo duża twardość w niskich temperaturach, wynikająca z temperatury mięknięcia tłuszczów nasyconych , które stanowią główny składnik masła. Twardnienie masła utrudnia rozsmarowywanie na pieczywie . Z drugiej strony masło ma również niską temperaturę rozkładu – w wyniku ogrzewania przez dłuższy czas masła w wysokiej temperaturze powstaje rakotwórcza akroleina , zatem smażenie na maśle produktów wymagających dłuższego ogrzewania jest niewskazane. Klarowane masło (stosowane głównie w kuchni francuskiej ) ma wyższą temperaturę spalenia dzięki temu można je stosować do smażenia większości potraw.[]

Przypisy


Inne hasła zawierające informacje o "Masło":

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" ...

Dziesięć najpiękniejszych eksperymentów z fizyki atomie.Według teorii Thomsona cząstki te powinny przejść przez złotą folię jak "przez Masło". Ku zaskoczeniu eksperymentatorów okazało się jednak, że 1 cząstka na około ...

Kuchnia włoska ...

Język fiński bagnach)dyftongi kończące się na i (np. ei)końcowe i zostaje zredukowane, np. voi (Masło) → voissa (w masłach)krótkie o, ö, u lub ynie ulega zmianie, ...

Błonnik ...

Fermentacja mlekowa ...

Tłuszcze zwierzęce ...

Borowik szlachetny ...

Chlorek sodu ...

Kwasy tłuszczowe ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Masło":

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) Polska zajmuje wysoką pozycję w świecie. Dotyczy to m.in. takich wyrobów, jak Masło (około 2%), cukier (2%), kwas siarkowy (2%), nawozy azotowe (około 2%), ...

108. Odżywianie się (plansza 14) utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych oka - główne źródła: jaja, Masło, mleko, wątroba, tran, niektóre warzywa i owoce zawierające karotenoidy ...

Napoje (plansza 9) is made into butter or cheese. Mleko niektórych zwierząt przerabiane jest na Masło i ser. The milk has gone off. Mleko się zepsuło. ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie