Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Ciasto

Ciasto

Zagniecione ciasto

Ciasto to plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki , wody i innych składników np. cukru , jajek , tłuszczów . Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty , lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży , co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej , proszku do pieczenia , lub piany z białek. Z ciasta poprzez pieczenie , gotowanie i smażenie otrzymuje się makarony , kluski , pieczywo zwykłe ( chleby ), półcukiernicze ( chały , strucle) i cukiernicze ( ciasta , ciastka , torty ).

Bibliografia

  1. Maciej Halbański: Leksykon sztuki kulinarnej. Warszawa: Watra, 1986. . 


Inne hasła zawierające informacje o "Ciasto":

Wodorotlenek wapnia do malowania oraz jako składnik zaprawy murarskiej . Przy małej ilości wody tworzy Ciasto wapienne, jest także składnikiem cementu stomatologicznego . Sposoby otrzymywaniaWodorotlenek wapnia otrzymuje się ...

Model atomu Thomsona Reprezentacja modelu atomu "Ciasto z rodzynkami".Model atomu Thomsona, zwany także modelem "'ciasta z rodzynkami" – ...

Cukiernia ...

Pizza mąka musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów), Ciasto jest wytwarzane z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Aby uzyskać ...

Makaron ...

Chleb ...

Szpecle i kuchni tyrolskiej .Szpacle to niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek . Zagniecione Ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej ...

Chomiki starzec zwyczajny , koniczyna , mniszek pospolity , tasznik pospolity , liście maliny .Inne; rodzynki , gotowane jajko , Ciasto owocowe (wszystko w małych ilościach).Owady – Chomiki też bardzo chętnie jedzą ...

Mleko wapienne (głównie fosforany) przestają być rozpuszczalne i mogą być odfiltrowane od sokuZobacz też: Ciasto wapienne , woda wapienna . ...

Enzymy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Ciasto":

Praca mechaniczna (plansza 2) spada z wyższego poziomu na niższy – pracę wykonuje siła przyciągania ziemskiego. Na Ciasto przy jego zagniataniu działa siła mięśni rąk, w wyniku czego Ciasto ...

012. Odmiana czasowników modalnych: móc, musieć, chcieć - czas teraźniejszy (plansza 21) Gurkensuppe kochen - ugotować zupę ogórkową den Hefekuchen backen - upiec Ciasto drożdżowe ...

Wzór funkcji a wykres (plansza 2) sposoby są ze sobą ściśle powiązane. Kiedy weźmiemy do ręki przepis na Ciasto, nie widzimy co nam z niego wyjdzie, ale jeśli będziemy postępowali ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie