Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. piernik
piernik - twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, silnie przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", co oznaczało pieprzny. Pierwszy cech piernikarzy w Polsce powstał w Krakowie.
Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).
Wypiekać można duże, prostokątne "arkusze" przekładane masą – albo fantazyjnie powycinane w różne kształty figurki (i zdobić je na wierzchu polewą, kandyzowanymi owocami, posypką czekoladowo-cukrowo-marcepanową), a nawet "sklejać" płytki piernikowe w domek Baby Jagi (niemieckie tygodniki kobiece celują w takich przepisach).
Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia, oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było wielkim luksusem, ze względu na koszt przypraw korzennych. Było produkowane w miastach hanzeatyckich z dostarczanych przez kupców przypraw korzennych i bakalii, po czym często eksportowane w głąb krajów macierzystych. Tradycja ich wypieku przetrwała w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie, a z polskich miast w Gdańsku i Toruniu. W Toruniu wypiekano już w XVII wieku słynne katarzynki, jakościowo porównywane ze znanymi w całej Europie piernikami norymberskimi.
Ze względu na to, że był to towar eksportowy, wysyłany w odległe miejsca, piernik został tak pomyślany aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony silnemu "wsadowi" przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości. Można go przechowywać w zimnym i suchym miejscu nawet parę miesięcy.
W Polsce piernik przyjął się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Podobno dawniej w skład wiana panny młodej wchodziła faska ciasta piernikowego i galaretowaty wywar mięsny na rosoły. Pokruszone pierniki wchodzą też w skład tradycyjnego staropolskiego sosu szarego.
Inne hasła zawierające informacje o "piernik":
Majuskuła
Karaita (członek grupy etnicznej)karaim, karaita (członek grupy wyznaniowej)Katarzynka (zdrobniałe imię)katarzynka (odmiana gruszy; piernik; zakonnica)Kielczanin (mieszkaniec Kielecczyzny)kielczanin (mieszkaniec Kielc)Kozak (członek grupy ludności w dawnej Rzeczypospolitej)kozak ...
Biecz
Bieczu funkcjonowała upadła już wytwórnia pieczywa cukierniczego Kasztelanka, która specjalizowała się produkcji
pierników
. Miasto jest ośrodkiem drobnego przemysłu – znajduje się tutaj
tartak
, który ...
Cukiernictwo
daty wyprodukowania. Grupy trwałych wyrobów cukierniczychpieczywo cukiernicze trwałe, np. herbatniki,
suchary
, płatki,
pierniki
, pieczywo parzone, pieczywo piankowe,
wafle
, pieczywo drożdżowe;półprodukty cukiernicze, np.
kuwertura
, tłuszcz ...
Kultura polska
polskim deserem są
faworki
, popularne są też inne wypieki, w tym
babka
,
pierniki
czy
pączki
.Wśród napojów alkoholowych
wódka
pędzona ze zbóż i ziemniaków wyparła ...
Ciasto
jajka, np. ciasta na
biszkopty
, lub też miód, np. ciasta na niektóre
pierniki
i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane
fermentacji
przy ...
Piwo pszeniczne
estry
owocowe. Wyraźnie wyczuwalne fenole nadają piwom pszenicznym zapach
goździków
,
gałki muszkatołowej
,
piernika
i zielonych
oliwek
. Wśród estrów owocowych dominuje octan izoamylu o zapachu ...
Kategoria:Kuchnia polska
leniwe
Pierogi ruskie
Placki ziemniaczane
Podkłótka
Podroby
Polewka
Prażonki
Produkt tradycyjny
Proziaki
P cd.
Pularda
Pyrka
Pyzy (danie)
Pyzy drożdżowe
Półtorak (miód pitny)
Pączek
R
Racuchy
Rolada
Rosół
Ruchanki
Róża karnawałowa
S
Salceson
Soczewiaki
Szary sos polski
Sztufada
Sękacz
T
Toruńskie pierniki
U
Uszka
W
Wereszczaka
Włoszczyzna
Z
Zalewajka
Zapiekanka (fast food)
Wincenta Zawadzka
Ziemniaki po cabańsku
Zrazy
Zupa fasolowa
Zupa ogórkowa
Zupa pomidorowa
Zupa rybna
Zupa szczawiowa
Ł
Łuplanyki
Ś
Świńska kasza
Ż
Żur
...
piernik
align=justify>
piernik - twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, ...
Inne lekcje zawierające informacje o "piernik":
018. Odmiana czasowników rozdzielnie złożonych - czas przeszły dokonany. Perfekt. (plansza 19)
width=770 >
Haben Sie... zugegriffen? Czy poczęstował się pan...?
die Lebkuchen
- piernikami
die Schlagsahne mit dem Obst
- bitą śmietaną z owocami
...
112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 15)
...
|