Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. pepsyna
Pepsyna – składnik soku żołądkowego, enzym wytwarzany przez gruczoły zlokalizowane w błonie śluzowej żołądka. Wydzielany jest w postaci pepsynogenu, czyli proenzymu, który staje się aktywny w kwaśnym środowisku soku żołądkowego.
Pepsyna rozkłada białka do polipeptydów. Stosowana jest w leczeniu niedokwaśności soku żołądkowego.
Inne hasła zawierające informacje o "pepsyna":
Dwupeptydy
...
Pepsyna
pepsynogenu
,
enzymu
wydzielanego przez komórki gruczołowe (komórki główne)
żołądka
. W procesie
trawienia
pepsyna rozkłada
białka
do krótszych łańcuchów
polipeptydowych
. Pepsyna jest składnikiem
soku żołądkowego
.Pepsyna-enzym ...
Podpuszczka
...
Kwas solny
...
Enzymy
Później słowo enzym było używane w odniesieniu do substancji nieożywionych, jak chociażby
pepsyna
, a słowo ferment w odniesieniu do aktywności chemicznej wykazywanej przez organizmy ...
Żołądek
żołądkowy
zawierający
enzymy trawienne
:
podpuszczka
– ścina białko w mleku (obecna tylko u niemowląt),
pepsyna
– zapoczątkowuje trawienie białek (w obecności HCl).Żołądek wydziela
kwas solny
, który ...
Białka
...
Cymetydyna
...
Sok żołądkowy
...
żołądek
...
Inne lekcje zawierające informacje o "pepsyna":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 9)
wewnątrz łańcucha polipeptydowego, w wyniku czego powstają krótsze łańcuchy peptydowe. Należą do nich:
pepsyna,
trypsyna,
chymotrypsyna.
Egzopeptydazy – enzymy rozrywające wiązania między łańcuchem peptydowym a ostatnim aminokwasem:
karboksypeptydazy – ...
Układ pokarmowy człowieka (plansza 19)
...
Układ pokarmowy człowieka (plansza 12)
...
|