Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Lactobacillus

Lactobacillus - rodzaj laseczkowatych bakterii Gram-dodatnich. Najliczniejsze spośród grupy bakterii kwasu mlekowego. Większość z nich posiada zdolność zamiany laktozy i innych prostych cukrów w kwas mlekowy. Bardzo powszechne, często wywierają pozytywny wpływ na organizm człowieka i zwierząt. Aktywnie przytwierdzają się do ścian jelita, tworząc mikroflorę konkurującą o składniki pokarmowe z innymi organizmami, także chorobotwórczymi. Swoją obecnością wpływają na zwiększoną produkcję przeciwciał klasy IgA, które są wydalane głównie do przewodu pokarmowego, oraz jamy ustnej w postaci śliny. U człowieka są obecne w przewodzie pokarmowym (są bardzo ważnym składnikiem flory jelitowej) oraz u kobiet w pochwie.

Niektóre gatunki Lactobacillus są używane na skalę przemysłową do wyrobu produktów mleczarskich (jogurty, maślanka), kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy do wytwarzania sianokiszonki.

Często szczepy Lactobacillus są dodawane do jogurtów w celu wzbogacenia ich właściwości priobiotycznych. Wiele z nich do wzrostu nie potrzebuje żelaza i pozostaje bardzo odporne na dużą zawartość dwutlenku węgla.


Inne hasła zawierające informacje o "Lactobacillus":

Inhibitory konwertazy angiotensyny tętniczego jest nieznana[49]. Wykazano, że tripeptydy Val-Pro-Pro i Ile-Pro-Pro wytwarzane przez probiotyk Lactobacillus helveticus mają aktywność ACEI[50]. FarmakokinetykaLekMetabolit Dostępnośćbiologiczna Wiązanie z białkami osoczaTmaxEfektywny T1/2 Wskaźnik T/P [51]WydalanieProlekMetabolitProlekMetabolit Benazepryl [52]Benazeprylat16%[53]96%96%0,5 h1–4 ...

Fermentacja mlekowa ...

Układ odpornościowy ...

Bakterie ...

fermentacja mlekowa align=justify> fermentacja mlekowa - zachodzi ona w komórkach bakterii, głównie z rodzaju Lactobacillus i streptococcus, u pasożytów wewnętrznych oraz w komórkach intensywnie pracujących mięśni ...

jogurt 4-8 godzin w temperaturze ok. 40°-50°C rozwijają się bakterie Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus. Zazwyczaj używa się mleka krowiego, choć może być robiony z każdego ...

Lactobacillus align=justify> Lactobacillus - rodzaj laseczkowatych bakterii Gram-dodatnich. Najliczniejsze spośród grupy bakterii kwasu mlekowego. ...

płytka nazębna zawartych w ślinie. Następnie osad ten zostaje zasiedlony przez bakterie próchnicotwórcze (głównie Lactobacillus i Streptococcus mutans), które obejmują 60-70% całej płytki nazębnej - resztę ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Lactobacillus":

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9) ...

Czynności życiowe bakterii (plansza 23) niż oddychanie tlenowe. Jej produktem może być kwas mlekowy (fermentacja mlekowa bakterii Lactobacillus powodująca zsiadanie mleka), kwas masłowy (fermentacja masłowa bakterii Clostridium), etanol (fermentacja ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie