|
Lasagne
LasagneLasagne (l.p. lasagna) (wym. lazańa) – jednocześnie rodzaj
makaronu
w postaci dużych, prostokątnych płatów i danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu i zapiekany. Najczęściej farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników, chociaż zdarzają się przepisy od wegetariańskich po wersje na słodko. Danie podawane na gorąco. Potrawa ta pochodzi z Włoch. Najbardziej popularne klasyczne odmiany to: - lasagne bolognese
- lasagne napoli
Inne hasła zawierające informacje o "Lasagne":
Kuchnia włoska
...
Makaron
...
Brindisi
...
Lasagne
Lasagne (l.p. lasagna) (wym. lazańa) – jednocześnie rodzaj
makaronu
w postaci dużych, ...
Kategoria:Kuchnia włoska
...
Zapiekanka
...
Kategoria:Makarony
...
Kategoria:Potrawy mięsne
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Lasagne":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|