Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Lambic

Lambic

Belgijskie piwa fermentacji spontanicznej

Lambic, Lambiekbelgijski rodzaj piwa fermentacji spontanicznej produkowanego ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy .

Metoda fermentacji piwa lambic przy pomocy szczepów dzikich drożdży jest najstarszą znaną metodą produkcji piwa[1].

Spis treści

Charakterystyka

Lambic jest piwem regionalnym produkowanym w rejonie Payottenland położonym na zachód od Brukseli [1]. Za najlepsze miejsce do jego fermentacji uznawana jest dolina rzeki Zenne. Wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy niesłodowanej. Przy czym ten drugi składnik stanowi ok. 30 % zboża w zasypie. Jako przyprawy stosowany jest stary i wysuszony chmiel .

Piwo powstaje poprzez wystawienie w zimie gorącej brzeczki na otwarte powietrze , w celu przeprowadzenia tzw. fermentacji spontanicznej polegającej na kontakcie płynu z dzikimi drożdżami i bakteriami Brettanomyces unoszącymi się w powietrzu. Lambic może dojrzewać do pięciu lat w zbiornikach i beczkach leżakowych, które wcześniej służyły do przechowywania wina.

Jest on podstawą do produkcji różnych gatunków belgijskich piw fermentacji spontanicznej.

Odmiany piwa lambic

Beczki z piwem lambic
Fermentownia piwa lambic

Przypisy

  1. 1,0 1,1 David Kenning, Robert Jackson: Piwa świata. Londyn, Anglia: Parragon Books, 2006, s. 123. . 
  2. Współcześnie oprócz klasycznych lambików z owoców uprawianych w Europie produkowane, są również piwa z owoców z krajów tropikalnych np. z dodatkiem bananów .

Zobacz też

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Lambic":

Drożdże ...

Gatunki piw English Mild2.7 Cream Ale2.8 Kölsch2.9 Altbier2.10 American Ale2.11 piwa kwaśne górnej fermentacji2.11.1 Lambic2.11.2 Lambic łamany2.11.2.1 Gueuze2.11.2.2 faro2.11.2.3 Lambic owocowy2.11.2.3.1 kriek2.11.2.3.2 framboise2.11.3 Berliner Weisse2.11.4 Gose2.11.5 ...

Piwo pszeniczne ...

Gueuze ...

Lambic Belgijskie piwa fermentacji spontanicznejLambic, Lambiek – belgijski rodzaj piwa fermentacji spontanicznej produkowanego ze słodu jęczmiennego ...

Framboise ...

Kriek ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Lambic":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie