Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Laktoza

Laktoza

Laktoza

Laktoza (4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glukopiranoza), o wzorze sumarycznym C12H22O11, cukier mleczny, cukier mlekowy (z łac. lac – mleko) jest dwucukrem , zbudowanym z D-galaktozy i D-glukozy , występującym w mleku ssaków . Zawartość laktozy:

  • mleko krowie – 4,5%;
  • mleko ludzkie – 5,5 do 7,5%.

Chemicznie jest to bezbarwna substancja stała o temperaturze topnienia 225 °C, rozpuszczalna w wodzie , słabo rozpuszczalna w alkoholu i nierozpuszczalna w eterze . W jelicie cienkim ssaków enzym laktaza rozkłada laktozę na cukry proste , które ulegają wchłanianiu (absorpcji jelitowej). Występuje u niemowląt w okresie karmienia piersią, później stopniowo zanika. U części Europejczyków i osób pochodzenia europejskiego dzięki specyficznej mutacji również część osób dorosłych jest w stanie trawić laktozę.

Dotyczy to zwłaszcza mieszkańców Europy północnej i środkowej, którzy mogą pić mleko przez całe życie. Blisko 85% dorosłych mieszkańców Europy Północnej nie ma problemów z przyswajaniem laktozy. Na przykład w Szwecji obdarzonych tą mutacją jest prawie 100% mieszkańców, w krajach na wysokości Wielkiej Brytanii - 95%. Szeroko rozprzestrzenioną zdolność trawienia laktozy mają też niektóre szczepy afrykańskie , których kultura związana jest z hodowlą bydła . Natomiast u ludności z innych częściach świata zdolność do trawienia mleka znacznie spada po okresie niemowlęcym. Im dalej na południe od krajów skandynawskich , tym mniejsza tolerancja laktozy u dorosłych.

W Polsce 50% populacji nie jest w stanie trawić laktozy, przez co może ona powodować przykre objawy[]. Naturalny brak tego enzymu może w przypadku spożywania mleka prowadzić do nietolerancji laktozy .

Nie dotyczy to produktów mlecznych, jak np. zsiadłe mleko , kefir , jogurt czy sery , w których na skutek procesów fermentacyjnych z udziałem bakterii mlekowych obecność laktozy jest znacznie ograniczona, gdyż ulega przetworzeniu na kwas mlekowy .

Laktozę otrzymuje się z serwatki podczas produkcji sera . Stosowana jest w przemyśle farmaceutycznym jako wypełniacz, w lecznictwie, przemyśle spożywczym i w pirotechnice . Jest najczęściej używanym środkiem rozcieńczającym (excipiens) w recepturze aptecznej . Służy do sporządzania rozcierek (triturationes), w celu uzyskania określonego stężenia substancji czynnej lub jako zabezpieczenie proszków silnie wilgotniejących[1].

Koncentrat laktozowy uzyskiwany z serwatki jest używany do skarmiania trzody chlewnej .

Przypisy

  1. Feliks Modrzejewski: Farmacja stosowana, podręcznik dla studentów farmacji, wydanie V. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1977, s. 385. 

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Laktoza":

Oddychanie komórkowe ...

Cukier spożywczy ...

Guzki krwawnicze ...

Cukry proste ...

Kokaina ...

Szlak metaboliczny ...

Enzymy wysycenia dla reakcji enzymatycznej ukazująca zależność szybkości reakcji (V) od stężenia substratu ()gdzie: V0 – szybkość początkowa, S – stężenie substratu, Km – stała ...

Karmienie piersią ...

Laktoza Laktoza GaLaktoza Glukoza Laktoza (4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glukopiranoza), o wzorze sumarycznym C12H22O11, cukier mleczny, cukier mlekowy (z łac. ...

Sacharoza ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Laktoza":

Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12) rozkładane przy udziale amylazy trzustki (2) do maltozy (3). Wszystkie dwucukry (maltoza, Laktoza, sacharoza) – (3) znajdujące się w dwunastnicy zostają rozłożone przez odpowiednie ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2) Glikozydy Monosacharydy ryboza, deoksyryboza: wzory funkcje biologiczne, pochodne Disacharydy Sacharoza, Celobioza, Maltoza, Laktoza wzór właściwości fizyczne i chemiczne funkcje biologiczne, zastosowanie Polisacharydy Skrobia, Celuloza wzory właściwości fizyczne i chemiczne funkcje biologiczne, zastosowanie ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 15) e height=434 width=770 > Disacharydy – maltoza, celobioza, Laktoza Laktoza – disacharyd, zwany też cukrem mlekowym, ze względu na występowanie w ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie