Labraks (Dicentrarchus labrax) – morska
ryba
z
rodzaju
Dicentrarchus zaliczanego do
rodziny
moronowatych
(wcześniej był zaliczany do
strzępielowatych
).
Występowanie
Ryba ta występuje w
Morzu Śródziemnym
, Północnym
Atlantyku
,
Morzu Północnym
,
Morzu Czarnym
, okazjonalnie także w
Bałtyku
. W
Jeziorze Szkoderskim
oraz rzece
Nil
w
Afryce
tworzy słodkowodne, osiadłe formy.
Żyje w ławicach. Często wchodzi do przyujściowych odcinków rzek. Zimę spędza w głębszych partiach wody.
Opis
Osiąga 1 m długości i 12 kg masy. Ciało wydłużone. W płetwie odbytowej 3 twarde promienie.
Grzbiet jest ciemnoszary, boki jaśniejsze ze srebrzystym połyskiem, brzuch biały.
Linia boczna
jest czarna. Na górnej, wewnętrznej pokrywie skrzelowej czarnoszara plama.
Odżywianie
Jest drapieżnikiem. Poluje na małe, żyjące w ławicach ryby (
śledzie
,
sardynki
,
sardele
itp.)
Rozród
Trze
się od V do VIII w ujściach rzek.
Ikra
jest zaopatrzona w kropelkę tłuszczu, dzięki czemu unosi się na wodzie.
Znaczenie gospodarcze
Labraks, w handlu nazywany także barem, morenem, okoniem morskim lub (błędnie) wilkiem morskim, jest gatunkiem o wysokiej wartości użytkowej, poławianym i hodowanym w sadzach morskich (w
Grecji
, we
Włoszech
,
Turcji
,
Hiszpanii
,
Francji
,
Chorwacji
i innych krajach śródziemnomorskich). Spożywany najczęściej w postaci filetów rybnych lub ryby patroszonej – pieczonej lub grillowanej. Chętnie łowiony przez wędkarzy.
Przypisy
Linki zewnętrzne