Kwas octowy
Kwas octowyKwas octowy (wg obecnej
nomenklatury
systematycznej
IUPAC
kwas etanowy lub kwas metanokarboksylowy[1]) to
związek organiczny
z grupy
kwasów karboksylowych
o wzorze CH3COOH. Właściwości- Czysty kwas octowy jest bezbarwną, żrącą
cieczą
.
- 100% kwas octowy jest bardzo
higroskopijny
(pochłania
wilgoć
z powietrza), zaś proces rozpuszczania się w nim
wody
ma charakter silnie
endotermiczny
. Powoduje to, że po otwarciu butelki z takim kwasem w wilgotnym pomieszczeniu zaczyna on pochłaniać wilgoć z
powietrza
, co skutkuje jego zauważalnym ochłodzeniem i szronieniem się ścianek butelki. W skrajnych przypadkach, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo wilgotno, a otwór butelki jest szeroki, czysty kwas octowy może zestalić się po otwarciu.
- Ze względu na tworzenie kryształów w temp. poniżej 16 °C, które wyglądem przypominają lód, czysty kwas octowy nazywany jest kwasem octowym lodowatym[2].
- Kwas o stężeniu 70–80% nosi nazwę "esencji octowej"[3].
- Stosunkowo wysoka temperatura wrzenia, a także efekty endotermiczne przy rozcieńczaniu wynikają z silnych
wiązań wodorowych
występujących między cząsteczkami kwasu.
- Wiązania wodorowe tworzone przez kwas octowy są na tyle silne, że obserwowano ich występowanie także w fazie gazowej.
- Jak każdy niższy kwas karboksylowy, kwas octowy ulega
dysocjacji
i dobrze przewodzi
prąd elektryczny
, jednak jest
kwasem słabym
(pKa=4,76).
Kwas octowy powstaje m.in. w wyniku
utleniania
etanolu
lub
aldehydu octowego
, a także podczas reakcji (np.
hydrolizy
) estrów kwasu octowego,
bezwodnika octowego
lub
chlorku acetylu
. Z metalami tworzy
sole
, a z
alkoholami
–
estry
; obie te grupy związków nazywane są
octanami
. Otrzymywanie2,5 litrowa butla z kwasem octowym w laboratorium Kwas octowy otrzymywany jest przemysłowo przez karbonylowanie
metanolu
(proces Monsanto, Acetica i inne), bezpośrednie
utlenianie
butanu
lub niskooktanowych
benzyn
oraz utlenianie aldehydu octowego (otrzymywanego z
acetylenu
[2]).
Fermentacja octowa
etanolu otrzymywanego z
fermentacji alkoholowej
cukrów
jest źródłem spożywczego kwasu octowego (
ocet
, vinegar). Kwas octowy jest też produktem ubocznym
suchej destylacji drewna
[2]; izoluje się go z destylatu przez wytrącenie wapnem
octanu wapnia
(tzw. "szare wapno"), który następnie poddaje się reakcji z
kwasem siarkowym
i oddestylowuje kwas octowy[3]. ZastosowaniaSynteza organiczna, do produkcji sztucznego
jedwabiu
,
leków
(
aspiryna
), niepalnej
taśmy filmowej
i esencji octowej, kwasu chlorooctowego, octanów, karboksymetylocelulozy,
octany celulozy
, w technice grzewczej do usuwania
kamienia kotłowego
, w postaci kilkuprocentowego roztworu (produkt
fermentacji octowej
) jako ocet spożywczy do konserwacji żywności, jako składnik
roztworów buforowych
i wiele innych. Bardzo duże ilości kwasu octowego używane są jako
rozpuszczalnik
w
rafinacji
kwasu tereftalowego
, używanego do wielkotonażowej produkcji
poli(tereftalanu etylenu)
(butelki PET). Jest stosowany również jako
konserwant
. Jego numer jako
dodatku do żywności
to
E260
. Przypisy- ↑ 1,0 1,1 Advanced Chemistry Development, Inc.:
IUPAC Nomenclature of Organic Chemistry. Rule C-11.1 Carboxylic Acids
(
ang.
). [dostęp 2008-12-11].
- ↑ 2,0 2,1 2,2 Encyklopedia techniki CHEMIA. Warszawa:
WNT
, 1965.
- ↑ 3,0 3,1 A. E. Cziczibabin: Podstawy chemii organicznej. T. 1. Warszawa: PWN, 1957, s. 271.
Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Kwas octowy":
Nadciśnienie tętnicze
...
Oddychanie komórkowe
limosum przeprowadzają
fermentację masłową
. W wyniku tego procesu wytwarzany jest
kwas masłowy
,
Kwas octowy
, a także duże ilości wodoru i CO2. Oba gazy powstają ...
Kwas fosforowy
...
Zawał mięśnia sercowego
...
Kwasy organiczne
...
Jarząb pospolity
...
Aldehyd glicerynowy
...
Towar
...
Hemofilia
...
Grupa karbonylowa
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kwas octowy":
210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10)
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4)
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3)
...
|