praca, nauka, rozrywka....
Kwas bursztynowy
Kwas bursztynowy (wg obecnej nomenklatury IUPAC kwas 1,4-butanodiowy, dawniej kwas 1,2-etanodikarboksylowy) – związek organiczny , kwas dikarboksylowy o wzorze (CH2COOH)2.
Jest rozpuszczalny w wodzie, etanolu i eterze .
Dość powszechnie występuje w przyrodzie, jest obecny w większości owoców i warzyw. Stanowi produkt pośredni w cyklu Krebsa .
W przemyśle jest otrzymywany przez uwodornienie kwasu maleinowego .
Jest stosowany głównie do produkcji pochodnych (bezwodnik bursztynowy, imid kwasu bursztynowego, NBS ). W przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości i wzmacniacz smaku (jako dodatek do żywności E363)[2].
Inne hasła zawierające informacje o "Kwas bursztynowy":
Nadciśnienie tętnicze ... Oddychanie komórkowe ... Kwas fosforowy ... Zawał mięśnia sercowego ... Kwasy organiczne ... Jarząb pospolity ... Aldehyd glicerynowy ... Edyta Bartosiewicz ... Towar ... Toruń ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kwas bursztynowy":
210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) ... Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4) ... Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3) ...
Mastif Angielski jest najcięższym psem świata. Przeciętny dorosły osobnik tej rasy waży zazwyczaj około 80 kg, lecz wiele psów osiąga masę 100 kg.
Mastif Angielski pies
AP Edukacja - liceai szkoły policealne
Publikacje nauczycieli
Pełny ekran >>>