Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kuchnia chaoshan

Kuchnia chaoshan

Pierożki z Chaozhou
Kuchnia Chaoshan: omlet z ostrygami

Kuchnia Chaoshan, kuchnia Teochew, Kuchnia Chaozhou ( język chiński 潮州菜 pinyin : Cháozhou cài) - tradycja kulinarna wywodząca się z regionu Chaoshan , obejmującego miasta Chaozhou , Shantou i Jieyang. Mimo że administracyjnie region ten należy do prowincji Guangdong , kuchnia Chaoshan wykazuje większe podobieństwa do kuchni sąsiedniej prowincji Fujian niż do kuchni kantońskiej .

Charakterystyka

Kuchnia Chaoshan słynie zwłaszcza z owoców morza oraz dań wegetariańskich. Przyprawy stosuje się oszczędniej niż w innych regionach Chin, nacisk kładąc na jakość i świeżość składników. Przed i po posiłku podaje się bardzo mocną herbatę ulung w malutkich filiżaneczkach. Typową przyprawą jest sos shacha. W przeciwieństwie do wielu innych chińskich tradycji kulinarnych, często podaje się słodycze.


Inne hasła zawierające informacje o "Kuchnia chaoshan":

Schronisko PTTK "Odrodzenie" na Przełęczy Karkonoskiej ...

Zamek Chojnik ...

Szkocja ...

Lagier ...

Architektura romańska ...

Werona ...

Stutthof (KL) ...

Belzec ...

Garkuchnia ...

Kuchnia włoska ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kuchnia chaoshan":

046. Aachen (plansza 17) ...

Pierwiastki bloku s (plansza 13) ...

126 Życie codzienne okresu nowożytnego (plansza 9) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie