Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kimchi

Kimchi

Kimchi
Nazwa koreańska
Hangyl 김치
Hancha 沈菜 (archaicznie)
Transkrypcje języka koreańskiego
• poprawionaGimchi
• MCRKimch'i
• polskaKimczhi
Wymowa
IPA Kimci
Przybliżona polskaKimći
Kimchi

Kimchi jest tradycyjnym daniem koreańskim składającym się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili.

Główne składniki to kapusta pekińska (albo chińska ), rzodkiew japońska , czosnek , papryka chili , cebula , marynowane krewetki lub inne owoce morza , imbir , sól oraz cukier . Najpopularniejsze kimchi (baechu kimchi) składa się z kiszonej kapusty chińskiej, jest mocno posolone i zawiera chili, imbir oraz czosnek. Istnieje wiele innych wariantów tej potrawy, często o zasięgu lokalnym oraz sezonowym, włączając w to np. kaktugi bazujące na rzodkwi, bez dodatku kapusty. Można także przyrządzać tę potrawę z innymi rodzajami kapusty, otrzymuje się wtedy danie bardziej "lekkie" i mniej pikantne.

Baechu kimchi, mimo swej obecnej popularności, powstało stosunkowo późno. Papryczki chili zostały wprowadzone do Korei (poprzez Japonię ) na początku XVII w. , a dopiero 200 lat później zastosowano je w przyrządzaniu kimchi. Kapusta chińska ( kor. baechu) dotarła do Korei z Chin prawdopodobnie w XIX w. , wcześniej stosowano miejscowe warzywa.

Dawniej przechowywano kimchi w glinianych garnkach ustawionych z dala od innych produktów i domowników (ze względu na specyficzny i intensywny aromat), częściowo zakopane w ziemi, poza budynkami. Obecnie używa się specjalnych lodówek.

Niektórzy uważają, że niewielka ilość zachorowań na SARS w Korei połączona jest z wysoką spożywalnością kimchi, ale nie ma na to jednoznacznych dowodów. Prowadzono także badania nad wpływem tej potrawy na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka żołądka, oraz innych typów raka .

W Korei, kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi jjigae (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).


Inne hasła zawierające informacje o "Kimchi":

Sushi ...

Zupa żołnierzy . W wieku XX powstała technologia zup w proszku.Zupa pomidorowa Przykładowe rodzaje zup Żur barszcz bulion charczo chłodnik czernina czosnianka fasolada gazpacho grochówka kapuśniak Kimchi jjigae krupnik kwaśnica rosół solanka ucha wodzionka zalewajka zupa cebulowa zupa fasolowa zupa grzybowa zupa gulaszowa zupa jarzynowazupa migdałowa zupa minestrone zupa mleczna zupa nic zupa ogórkowa zupa ...

Esperanto ...

Kategoria:Potrawy z jaj biały z kiszonej kapusty Beza Bibimbap Bliny Bliny żmudzkie Brik Brioche C Chaczapuri Chikuwa Chleb bananowy Ciepłe lody Crema catalana Crème brûlée Custard Czulent E Enchiladas F Faworki Flamri G Galuski Goły H Hekele Hoppelpoppel I Ikayaki J Jajecznica Jajko na miękko Jajko na twardo K Kimchi bokkeumbap Kimchi jjigae Kogel-mogel Kopytka Kotlety ziemniaczane Krem Marshmallow Krokiet Kulajda L Lane ciasto M Macobraj Makaron Makaroniki N Naleśnik O Objabilmerguez Okroszka Omlet P Pascha (kuchnia) Placek lotaryński P cd. Placek zbójnicki Placki ziemniaczane Podkłótka Q Quiche R Róża karnawałowa S Sos ...

Kimchi KimchiNazwa koreańska Hangyl 김치 Hancha 沈菜 (archaicznie) Transkrypcje języka koreańskiego • poprawionaGimchi• MCRKimch'i• polskaKimczhiWymowa IPA KimciPrzybliżona polskaKimćiKimchiKimchi jest tradycyjnym daniem ...

Kategoria:Potrawy z ryb i owoców morza spośród wszystkich 51 stron tej kategorii.* Owoce morza Ryby konsumpcyjne A Acarajé Ankimo B Bałyk Brik C Carpaccio Casse-croute Ceviche Chikuwa Curry D Dashi E Enchiladas F Fish and chips Fiskekaker Fiskepudding G Gejang H Hekele Hoe I Ikayaki J Janssons frestelse Jeotgal K Kalakukko Kawior Kawior czarny Kawior czerwony Kimchi jjigae Kulebiak M Maki-zushi Moqueca N Naruto (potrawa) O Onigiri Otak-otak P Paluszki rybne P cd. Paprykarz Paprykarz szczeciński Pikling Pilaw R Ragoût Ramen S Sashimi Solanka (zupa) Surimi Surströmming Sushi Szałot śląski Szczi T Takoyaki Tempura V Vatapá W Wonton (kuchnia chińska) ...

Kategoria:Potrawy z ryżu kategorii „Potrawy z ryżu”Poniżej wyświetlono 29 spośród wszystkich 29 stron tej kategorii.A Arancini B Bibimbap Biriani D Dango Dolmades Dzuveč E Eintopf G Gemista Gołąbki (potrawa) J Jambalaya K Khir Kimchi bokkeumbap Kulebiak M Maki-zushi Miso Mleko ryżowe N Nasi goreng O Ohagi Onigiri P Paella P cd. Paprykarz szczeciński Pierogi karelskie Pilaw Puda R Risotto Rizi-bizi S Sushi T Thali Z Zupa pomidorowa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kimchi":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie