Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Tradycyjne japońskie śniadanie
Okonomiyaki
Soba
Una-don

Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza , w tym wodorostów oraz warzyw . Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym , a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs , ryb i warzyw.

Japończycy jedzą pałeczkami . Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej - z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami. Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie otrzymywania dań mówi się po japońsku: "Itadakimasu", a dziękując po spożyciu posiłku: "Gochisō-sama deshita".

Spis treści

Rodzaje dań

Opisy dań kuchni japońskiej można dzielić według różnych kryteriów. Jednym z nich jest rozróżnienie na podstawie pochodzenia, innym - sposób przyrządzania.

Pierwsza grupa to dania pochodzenia rodzimego nazywane po japońsku: washoku, nihon-ryōri, nihon-shoku. Są to potrawy wymyślone w Japonii lub obecne w kuchni tego kraju od tak dawna, że stały się jej integralną częścią. Drugą grupę stanowią "dania w stylu zachodnim" (yōshoku), do której zalicza się potrawy, które pojawiły się w tym kraju po transformacji Meiji . Do grupy tej zaliczyć można na przykład kluski ramen , czy kotlet wieprzowy tonkatsu.

Według sposobu przyrządzania, potrawy mogą należeć do następujących grup:

  • namasumono – potrawy podawane na surowo, nie poddawane obróbce cieplnej;
  • nikomono – dania gotowane . W skład tej grupy wchodzą: zupy (shirumono i nabemono), dania gotowane na parze (mushimono) oraz potrawki z ryb, mięsa, owoców morza i warzyw (aemono);
  • teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie (teppan);
  • yakimono – dania z ryb, owoców morza, mięsa i drobiu, pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym grillu;
  • agemono – dania smażone lub frytowane w głębokim oleju, np. tempura ;
  • tsukemono – japońskie pikle czyli warzywa marynowane lub poddane fermentacji mlekowej w celu ich dłuższego przechowywania;
  • sunomono – sałatki przyrządzane z warzyw, ryb i owoców morza;
  • gohanmono – potrawy z ryżu.
  • sushi - jedno z najbardziej znanych dań; z ryżu, nori oraz z rozmaitych ryb.[1][2].

Typowy posiłek

Współcześnie Japończycy spożywają, podobnie jak Europejczycy, trzy posiłki dziennie. Zwykle w ich skład wchodzi zestaw potraw nazywany ichiju-sansai (ryż i trzy przekąski). Składa się on z pięciu elementów. Są to: miska ryżu, miska zupy (stanowią one elementy obowiązkowe) oraz trzy potrawy, z których każda została wybrana z innej grupy dań[1].

Najczęstsze potrawy i składniki kuchni japońskiej

Bibliografia

  • Iwona Kordzińska-Nawrocka: Japońska sztuka kulinarna. Warszawa: 2008, ss. 211–225. . 
  • Kimiko Barber: Kuchnia japońska. Poznań: 2004. . 
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Tradycje kulinarne Japonii. Warszawa: Hanami, 2006. . 
  • Richard Hosking: A Dictionary of Japanese Food. Tuttle Publishing. . 

Przypisy

  1. 1,0 1,1 Przemysław Muszyński. Jedzenie z Anime: Kuchnia Japońska . „Tanuki.pl”. 132 (1429) (2009-05-12). ISSN 1898-8296 . 
  2. Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Tradycje kulinarne Japonii. Warszawa: Hanami, 2006. . 


Inne hasła zawierające informacje o "Kuchnia japońska":

1986 ...

1592 ...

Schronisko PTTK "Odrodzenie" na Przełęczy Karkonoskiej ...

Zamek Chojnik ...

Szkocja ...

1622 ...

1929 ...

KOR ...

1937 ...

Trójmiasto ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kuchnia japońska":

214b II Wojna Światowa. Działania zbrojne w latach 1939 - 1941 r. (plansza 14) ...

223 Czas przełomu (plansza 12) ...

046. Aachen (plansza 17) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie