kawa zbożowa
kawa zbożowa - rodzaj napoju bezkofeinowego o smaku zbliżonym do kawy. Kawa zbożowa najczęściej składa się z prażonego żyta, cykorii i buraka cukrowego. Jest bardzo popularnym napojem dla dzieci, zwłaszcza z dodatkiem mleka.
Aktualnie dostępna jest w formie kawy rozpuszczalnej, w torebkach do zaparzania (tzw. ekspresowa), lub bardziej tradycyjnej - do gotowania. Można również nabyć wersje zawierające mleko, cukier i witaminy (dla dzieci).
Najbardziej znane marki kawy zbożowej to Inka, Kujawianka i Anatol. Popularny amerykański odpowiednik nazywa się Postum.
Pierwsza wytwórnia kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 roku we Włocławku, założona przez Ferdynanda Bohma.
W czasach realnego socjalizmu, ze względu na problemy związane z importem prawdziwej kawy, kawa zbożowa stanowiła jej substytut.
Inne hasła zawierające informacje o "kawa zbożowa":
Wietnam
...
Towar
...
Narkotyk
...
Żywiec
...
Dzień Kobiet
...
Substancja psychoaktywna
...
Tanzania
...
1992
...
Wilgotny las równikowy
...
Stutthof (KL)
i składać się z podstawowych produktów spożywczych, takich jak: chleb, margaryna, marmolada, kawa zbożowa, cukier, smalec, kartofle, warzywa i płatki zbożowe. W 1944 roku ...
Inne lekcje zawierające informacje o "kawa zbożowa":
127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26)
...
Napoje (plansza 7)
...
004. Odmiana czasowników słabych - czas przeszły niedokonany Imperfekt. (plansza 11)
...
|